Ciasto biszkoptowe z galaretką i borówkami

2 listopada 2016,
dodał: Blueberry
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1. Biszkopt:

– 6 jajek

– szklanka cukru

– szklanka mąki pszennej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 łyżki octu

2. Masa śmietanowa:

– 2 śmietany 36%

– 2 galaretki o smaku cytrynowym

3. Galaretka:

– opakowanie borówek amerykańskich (mogą być mrożone)

– 2 galaretki o smaku truskawkowym (mogą być lazurowe, wtedy uzyskamy niebieską galaretkę- będzie efektownie)

ciasto-borowkowe

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie dodajemy żółtka. Stopniowo dosypujemy cukier, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia a na koniec dodajemy 2 łyżki octu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25-28 minut w 175 stopniach Celsjusza. Studzimy

2. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy wystygnie, wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut – wtedy szybciej zacznie tężeć. Ubijamy śmietanę i dodajemy zimne, lekko tężejące galaretki cytrynowe stopniowo, miksując piankę śmietanową na najwyższych obrotach. Wylewamy masę na biszkopt. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

3. Na lekko stężałą masę wsypujemy borówki, mogą być jeszcze zamarźnięte, wtedy galaretka szybciej stężeje. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0,5 litra wody i gdy będą już zimne to wstawiamy do zamrażalnika. Lekko tężejące wylewamy na borówki. Odstawiamy na 2 godziny ciasto, by stężało.

Smacznego!

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....