Ciasto biszkoptowe z galaretką i borówkami
Składniki:
1. Biszkopt:
– 6 jajek
– szklanka cukru
– szklanka mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżki octu
2. Masa śmietanowa:
– 2 śmietany 36%
– 2 galaretki o smaku cytrynowym
3. Galaretka:
– opakowanie borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
– 2 galaretki o smaku truskawkowym (mogą być lazurowe, wtedy uzyskamy niebieską galaretkę- będzie efektownie)
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie dodajemy żółtka. Stopniowo dosypujemy cukier, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia a na koniec dodajemy 2 łyżki octu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25-28 minut w 175 stopniach Celsjusza. Studzimy
2. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy wystygnie, wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut – wtedy szybciej zacznie tężeć. Ubijamy śmietanę i dodajemy zimne, lekko tężejące galaretki cytrynowe stopniowo, miksując piankę śmietanową na najwyższych obrotach. Wylewamy masę na biszkopt. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Na lekko stężałą masę wsypujemy borówki, mogą być jeszcze zamarźnięte, wtedy galaretka szybciej stężeje. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0,5 litra wody i gdy będą już zimne to wstawiamy do zamrażalnika. Lekko tężejące wylewamy na borówki. Odstawiamy na 2 godziny ciasto, by stężało.
Smacznego!