Omlet z groszkiem i ziołami

2 listopada 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Omlety, naleśniczki ogólnie jajeczne śniadania na miły początek dnia to dobry pomysł na lekki i smaczny posiłek. Przepisów na omlety są tysiące, ale dzisiaj proponujemy omlet w wersji z zielonym groszkiem i świeżymi ziołami:

imlet-z-groszkiem

składniki:

 

3 łyżki świeżego zielonego groszku (lub rozmrożony groszek)

3 jaja

dymka

łyżka masła klarowanego

łyżka natki pietruszki i koperku

 

sos: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

łyżka posiekanego koperku

sól i pieprz

 

Groszek lekko zgniatamy np tłuczkiem do ziemniaków, jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy dymkę, dodajemy groszek, smażymy kilka minut. Wlewamy jajka i posypujemy ziołami, smażymy na małym ogniu, gotowy omlet podajemy z jogurtem i koperkiem.

zobacz również:

 

  1. Smaczne omlety – przepisy czytelników
  2. Szczypiorek w kuchni – sprawdzone przepisy
  3. Omlet z grzybami
  4. Naleśniki z pomarańczami

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz