Szczypiorek w kuchni – sprawdzone przepisy
Wiosna już przyszła, zatem proponujemy lekkie przepisy ze szczypiorkiem.
Jako pierwsi, około 4000 lat temu, szczypiorek wykorzystywali do przyprawiania potraw Chińczycy, jednak pochodzi ona z północy – prawdopodobnie z Syberii. W średniowieczu szczypiorek uchodził za skuteczny lek na dolegliwości żołądkowe i przeziębienie. Wierzono również, że leczy słuch, a także chroni przed duchami i czarownicami. Dziś szczypiorek jest wykorzystywany w kuchni na całym świecie.
W 100 g świeżych liści znajduje się około 80 mg witaminy C, 26 mg karotenu, oraz 16 mg olejków eterycznych zawierających siarkę. Poza tym szczypiorek to źródło potasu, wapnia, sodu, fosforu, żelaza i magnezu oraz cukrów, białek, witamin B1, B2 i PP.
Do tego zioło to wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Jedzone w większych ilościach może wykazywać także działanie przeczyszczające. Do tego szczypiorek jest niskokaloryczny, bo w 100 g znajduje się jedynie 30 kalorii. Ma także działanie bakteriobójcze i pobudza apetyt, więc jego spożywanie jest zalecane zwłaszcza niejadkom. Do tego pomaga obniżać ciśnienie. Specyficzny zapach nadają mu związki siarki, które mają działanie lecznicze, a do tego przyczyniają się do zbawiennego wpływu na układ krążenia.
Szczypiorek świetnie sprawdza się wkomponowany w pożywne surówki. Dzięki włączeniu tego zioła do sałatek można uzyskać ich lepszy smak. Można także pokusić się o stosowanie go zamiennie z natką pietruszki, jako przyprawę do zup czy sosów. Wyśmienicie smakuje też w połączeniu z serem białym i kefirem pod postacią puszystego wiosennego twarożku. Ponadto szczypior pasuje do dań mięsnych czy rybnych. Najchętniej jest jednak stosowany do dań jajecznych takich jak omlety czy jajecznica. Dobrym pomysłem jest także użycie go do placków ziemniaczanych czy wegetariańskich kotletów sojowych. Słowem wszystko zależy od kreatywności kucharza.
Dla tych, którzy chcieliby uprawiać szczypiorek w domu, dobrą wiadomością powinno być to, że nie jest on zbyt wymagającą rośliną. Można więc go uzyskać, wkładając cebulę do naczynia napełnionego wodą, aby już po kilku dniach zaobserwować pojawiające się kiełki. Uprawa szczypiorku to przysłowiowa „bułka z masłem”, trzeba tylko chcieć!
Rosti ze szczypiorkiem
Składniki:
– 8 dużych ziemniaków
– sól, pieprz
– szczypiorek
– 1 jajko
– tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Umyte oraz obrane ziemniaki ucieramy na tarce o grubych oczkach, solimy. Odstawiamy, aż ziemiaki puszczą sok, osączamy, dodajemy jajko, pieprz i posiekany szczypiorek, starannie mieszamy. Porcje masy ziemniaczano-szczypiorkowej kładziemy na gorący tłuszcz, rozpłaszczamy łopatką i smażymy 2 min z każdej strony.
Jajecznica ze szczypiorkiem
Autor: Pyza
Składniki:
– 2-3 jajka
– 1 łyżeczka masła
– 2 czubate łyżeczki posiekanego szczypiorku
– do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Jajka myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Na patelni rozpuszczamy masło uważając aby nie zaczęło się przypalać – ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Jajka kolejno wybijamy do miseczki i przelewamy na patelnię z masłem. Lekko solimy i oprószamy pieprzem, posypujemy połową szczypiorku i smażymy, delikatnie mieszając aż jajka zetną się prawie do takiej konsystencji jaką lubimy – pamiętajmy, że jajka tężeją jeszcze pod wpływem temperatury po zdjęciu z patelni. Wykładamy jajecznicę na talerzyk, posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy z pieczywem. Oczywiście możemy zrobić jajecznicę z większej ilości jajek zwiększając też odpowiednio ilość masła i szczypiorku.
Chłodnik litewski ze szczypiorkiem
Składniki:
– duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
– 2 ogórki
– 4-5 łyżek posiekanego koperku
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2-3 ząbki czosnku
– 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
– pół szklanki kwaśnej śmietany
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Boćwinkę wypłukać i posiekać. Buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki). Dusić przez 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami (lub ćwiartkami) jajek na twardo, posypane szczypiorkiem.
Jajka po benedyktyńsku
Składniki:
– bułki pszenne (ilość wedle uznania)
– kilka plastrów chudego bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej
– jajka (ilość wedle uznania)
– sos holenderski (przepis znajdziesz tutaj)
– pęczek szczypiorku
– 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Bekon, lub szybkę szwarcwaldzką podsmażyć na suchej patelni. Ugotować jajka w koszulkach. Do garnka z wodą (ok. 1.5l) dodać łyżkę octu. Wodę zagotować.
Jajko wbić na płytki talerzyk. W zagotowanej wodzie, przy pomocy łyżki zrobić wir. W środek powstałego wiru, delikatnie, z niewielkim wysokości wbić jajko.
Gotować ok. 1.5 minuty (jeżeli chcemy mieć jajko z płynnym środkiem). Gotowe jajko wyjąć z wody cedzakiem. Bułeczki podgrzać w tosterze, przekroić.
Do każdej bułeczki włożyć 1-2 plasterki bekonu/szynki szwarcwaldzkiej.
Na szynce ułożyć jajko w koszulce. Polać wcześniej przygotowanym sosem holenderskim. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przykryć drugą połową bułki.
Pasta z tuńczyka z czosnkiem i szczypiorkiem
Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 3-4 łyżki majonezu
– 1 szalotka
– szczypiorek
– sól i pieprz
– czosnek w proszku
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić dokładnie widelcem. Szczypiorek, szalotkę i ugotowane na twardo jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania.
Chłodnik serowy ze szczypiorkiem
Autor: czekoladka
Składniki:
– 400 g kefiru
– 200 g serka wiejskiego
– ogórek
– pęczek rzodkiewek
– łyżka posiekanego koperku
– 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
– ząbek czosnku
– sól
– pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Wszystko wymieszać, dodać posiekany czosnek, kefir i serek, doprawić do smaku.
Ryba z papryką i szczypiorkiem
Składniki:
– 4 filety z białej ryby (np. dorsza, plamiaka, żabnicy, labraksa)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 por – posiekany
– 2 ząbki czosnku – zmiażdżone
– 2 czerwone papryki pokrojone w paski
– 2 cukinie pokrojone w drobne paski lub słupki
– kilka liści tymianku
– 1 łyżka octu balsamicznego
– szczypiorek
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać pora, czosnek, paprykę i cukinię. Smażyć w małej ilości tłuszczu przez 5 minut, aż nieco zmiękną. Dodać liście tymianku i gotować przez kolejne 8-10 min., po 5 min. dodając ocet. Przyprawić do smaku. Jednocześnie przyprawić filety rybne i posmarować lekko oliwą. Gotować w naczyniu do gotowania na parze przez około 5 min. do chwili, aż będą ugotowane. Podawać z warzywami, zieloną pietruszką i porcją majonezu czosnkowego.
Pierogi z wieprzowiną i szczypiorkiem
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki (35 dag) mąki
– szczypta soli
Farsz:
– 30 dag mielonej wieprzowiny
– 10 dag krewetek (mrożonych)
– po 2 łyżki sosu sojowego i wina ryżowego
– łyżka oleju sezamowego
– kawałek imbiru (4 cm)
– 3 dymki
– sól, pieprz cayenne
Sos:
– 1/2 szklanki sosu sojowego
– ząbek czosnku
– cebula
– łyżka oleju arachidowego
– sok z cytryny
– 10 dag obranych orzeszków ziemnych
– 1/2 pęczka szczypiorku
– papryczka chili
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski, wlać 3/4 szklanki wrzątku, wymieszać. Kiedy nieco ostygnie, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić pod przykryciem na 30 min. Farsz: mięso wymieszać z posiekanymi krewetkami. Dodać obrany i starty na tarce imbir oraz oczyszczone i posiekane dymki. Wlać sos sojowy i wino ryżowe. Przyprawić pieprzem i solą. Wymieszać. Sos: sos sojowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, olejem, sokiem z cytryny oraz uprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka. Ułożyć farsz, zlepić pierogi. W garnku zagotować wrzątek, ułożyć pierogi na wkładce do gotowania na parze lub na sicie. Przykryć i gotować na 12–15 min. Posypać posiekanym szczypiorkiem i chili. Podawać z sosem.
Cytrynowe udka drobiowe ze szczypiorkiem
Składniki:
– 1 cytryna (skórka i kilka plastrów cytryny)
– 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego
– 2 udka z kurczaka
– sól i czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku
– 2 plastry cytryny
– szczypiorek
Płyn do parowania:
– niewielka ilość wody
– kolejne 2 plastry cytryny
– 1 liść laurowy
– 4-5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie: Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Następnie do miseczki zetrzeć z niej całą skórkę, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Udka z obu stron obsypać solą i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Doprawione mięso posmarować również z obu stron cienką warstwą cytrynowego jogurtu tak, aby zużyć całą tę marynatę. Mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny, a jeszcze lepiej na noc. Gdy mięso jest gotowe przygotować naczynie do parowania. Do dużego garnka wlać niewielką ilość wody, dodać plastry cytryny, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Wymieszać, po czym do garnka wstawić wkładkę do parowania i układać na niej zamarynowane udka. Jeśli na talerzu został jeszcze jogurt cytrynowy, to zebrać go łyżeczką i posmarować nim równomiernie mięso. Na każdym udku, w jego najgrubszej części położyć plaster cytryny. Następnie przykryć garnek, włączyć grzanie i na małym ogniu gotować, aż mięso będzie gotowe (ok. 30 min.). Mięso na talerzu posypać szczypiorkiem.
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Autor: dieta.tj
Składniki:
– wędzona pierś z kurczaka – 1 sztuka
– obrany por – 50 gramów
– surowe kurze jaja – 4 sztuki
– zielony groszek konserwowy bez zalewy – 16 łyżek stołowych
– obrany por – 50 gramów
– jogurt grecki – 2 łyżki stołowe
– majonez – 3 łyżki stołowe
– kukurydza, konserwowa – 18 łyżek stołowych
– siekany szczypiorek – 3 łyżki stołowe
– cukier – ½ łyżeczki
– pieprz czarny mielony – 3 szczypty
– sól o obniżonej zawartości sodu – szczypta
Przygotowanie:
Ugotuj i wystudź jajka. Umyj dobrze i bardzo drobno posiekaj pora. Następnie wymieszaj go w misce z solą. Ugotowane wcześniej jajka pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z wędzonym kurczakiem i oba składniki dodaj do miski. Odsącz dokładnie kukurydzę i groszek. Dosyp do miski i wymieszaj razem ze innymi składnikami. Jogurt grecki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Sos dodaj do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wszystko odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanym świeżym szczypiorem.
Jajka w zielonych gniazdkach
Autor: doprawionefantazja
Składniki:
– 3 jajka
– 6 plastrów szynki drobiowej
– ok. 50 g kiełków brokuła lub innych
– szczypiorek
Na sos chrzanowy:
– małe opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
– 2 łyżeczki chrzanu
– odrobina soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (lub pół twardo jeśli wolisz), obierz z łupinek i przekrój wzdłuż na pół.
Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Na talerzu ułóż szczypiorek, na nim plasterek szynki, następnie porcję kiełków i jedną połowę jajka. Zwiąż całość szczypiorkiem i udekoruj odrobiną sosu chrzanowego.
Fasola po styryjsku ze szczypiorkiem
Składniki:
– 40 dag fasoli (fasola turecka lub arabska o liliowym kolorze, z fioletowymi plamkami)
– 1 liść laurowy
– 1 cebula
– 20 dag specku (może być chudy wędzony boczek)
– sól
– pieprz
– papryka
– cukier
– posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną przegotowaną wodą (objętościowo 3 razy więcej wody niż fasoli), odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości (2 godziny; w szybkowarze około godziny) na małym ogniu, w wodzie, w której się moczyła. Możemy dodać szczyptę cukru i listek laurowy; solimy pod koniec. Świeża fasola z jesiennych zbiorów nie wymaga moczenia i jest gotowa już po 30 minutach. Cebulę i speck siekamy i podsmażamy razem. Dodajemy fasolę, doprawiamy i podgrzewamy chwilę, mieszając. Posypujemy szczypiorkiem, podajemy z wiejskim chlebem.
Pikantny jaglany gulasz z pastą curry
Składniki:
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 podwójna pierś kurczaka, pokrojona w średnią kostkę
– 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 2 łyżki oliwy
– pęczek dymki, posiekanej (biała i zielona część)
– 1 l bulionu lub rosołu
– 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić dymkę, chwilę podsmażać, dodać pastę curry i dokładnie wymieszać. Wrzucić mięso i stale mieszając, obsmażać przez minutę lub dwie.
Dodać kaszę i bulion, gotować ok 25-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodać śmietankę, ewentualnie dosolić do smaku, podawać gorący gulasz posypany świeżym szczypiorkiem.
Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Składniki:
– 5 średnich ziemniaków
– 150 g boczku wędzonego parzonego
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– majeranek
– Sos tatarski
– szczypior
– pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową. Piec w żarze do miękkości (około 45 – 50 minut). Podawać z Sosem tatarskim, posypane obficie szczypiorkiem.
Zielona sałatka
Autor: czekoladka
Składniki:
– główka sałaty
– 4 jajka
– pęczek szczypiorku
– 1/2 puszki groszku
– 1/2 cytryny
– 1/2 łyżeczki kwiatów suszonych do sałatek
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżka octu jabłkowego
– sól ziołowa
– pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Azjatyckie pierożki z mięsem z kurczaka
Autor: czekoladka
Składniki:
Ciasto:
– 1/2 szkl. letniej przegotowanej wody
– 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
– szczypta soli
Farsz:
– 30 dag filetu z piersi kurczaka
– 1/2 pęczka kolendry
– łyżeczka imbiru
– ząbek czosnku
– łyżka sosu sojowego
– szczypta chili
– szczypior do wiązania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, zrobić dołek i wlać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15min. Następnie ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwadraty ok.6cm x 6cm.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekaną kolendrę. Czosnek obrać, drobniutko posiekać, dodać do mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić do smaku szczyptą chilli. Zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Farsz nakładać na wycięte z ciasta kwadraty, składać rogi do środka, zlepiać jak sakiewkę i obwiązać szczypiorkiem. Pierożki gotować w osolonej wodzie ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową na durszlak.
Wietnamska zupa pho
Składniki:
– 2 duże kości wołowe (z udźca)
– 2 korpusy kurczaka
– 2 cebule
– 1 kawałek (5 cm) korzenia imbiru
– makaron ryżowy lub sojowy
– ugotowane mięso wołowe lub mięso kurczaka
– 1/2 pęczka dymki
– 1 pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Kości i korpusy kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, usuwając powstałą na powierzchni pianę. Cebulę pieczemy na grillu lub rumienimy nad płomieniem, dodajemy do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obieramy, również zrumieniamy nad płomieniem lub pieczemy na grillu, rozgniatamy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin, a potem przecedzamy. Oddzielnie gotujemy makaron ryżowy (przepis na opakowaniu) i wkładamy do zupy. Do zupy dodajemy też ugotowane i pokrojone na kawałeczki mięso wołowe lub kurczaka. Posypujemy listkami świeżej kolendry i szczypiorem dymki. Podajemy z cząstkami cytryny oraz octem przyprawionym czosnkiem i ostrą papryką.
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
250 g sera białego twarogowego półtłustego
70 g rzodkiewek
10 g szczypiorku lub zielonej cebulki
1 i 1/2 łyżki śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Z rzodkiewek odkroić końcówki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać ze śmietaną i solą na w miarę gładką masę. Wmieszać szczypiorek i rzodkiewkę. Można wmieszać większą część nowalijek, a trochę zostawić do posypania twarożku z wierzchu, by ładniej się prezentował. Najlepiej podawać z pieczywem.
zobacz również:
- Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej
- Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?
- Potrawy z białej kapusty – przepisy na dania obiadowe
- Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego