Naleśniki z pomarańczami
Składniki:
Składniki na ok. 15 naleśników:
Ciasto:
190 g mąki
6 żółtek
60 g masła
1 łyżeczka oleju
40 g cukru
15 ml rumu
15 ml likieru Grand Marnier
Starta skórka z 1 cytryny
600 g mleka
Sos:
255 g masła
165 g cukru
Sok i skórka z 3 pomarańczy
Sok i skórka z 3 cytryn
600 ml soku pomarańczowego
180 ml likieru pomarańczowego
Pokrojona w paseczki skórka pomarańczowa do dekoracji
Filetowane pomarańcze do dekoracji
Cynamon do dekoracji
Przyrządzanie:
Ze wszystkich ww. składników sporządzić ciasto, odstawić na 15 minut, a następnie smażyć cienkie naleśniki. Przygotować sos, zagotowując wszystkie jego składniki.
Usmażone naleśniki złożyć na 4, ułożyć na patelni i zalać sosem. Smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia. Podawać zaraz po usmażeniu udekorowane skórką, filetami z pomarańczy i cynamonem.
fot. redakcja