Choinka z ciasta francuskiego | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Choinka z ciasta francuskiego

31 grudnia 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Okres pomiędzy świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem to czas, kiedy nasze stoły zastawiamy pysznymi, świątecznymi daniami, często kojarzonymi właśnie z grudniowym menu. Ciekawym urozmaiceniem i smaczną przekąską jest choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem. Ciekawa forma sprawia, że można podać ją jako dodatek na przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Oczywiście ucieszy także najmłodszych smakoszy.

 

Składniki:

– duże ciasto francuskie (ok. 375 g),

– 180 g szpinaku (świeży lub mrożony),

– 80 g sera żółtego (np. edamski lub gouda),

– 2 ząbki czosnku,

– pieprz i opcjonalnie odrobina soli,

– łyżeczka masła.

 

Przygotowanie:

Do farszu najlepiej sprawdzi się siekany, mrożony szpinak. Jeśli chcemy użyć świeżego, należy go posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażając mrożony nie dodajemy już masła i mieszamy go na patelni do momentu, w którym odparuje woda. Do szpinaku dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz. Można delikatnie posolić, pamiętając jednak o tym, że farsz będzie zawierał ser żółty, który zazwyczaj jest bardzo słony.

Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie rozprowadzamy podsmażony szpinak. Następnie obsypujemy tę część startym żółtym serem. Przykrywamy drugą połową ciasta i lekko dociskamy, aby wierzchnia warstwa lepiej przylgnęła.

Odkrawamy brzegi ciasta tak, aby zyskało stożkowy kształt. Po obu zewnętrznych stronach nacinamy pasy szerokości około 1,5 – 2 cm (gałęzie choinki), zostawiając pośrodku około 2-centymetrowy rdzeń. Każdy taki pas ciasta skręcamy delikatnie. Z odkrojonego ciasta wycinamy gwiazdkę i umieszczamy ją na czubku choinki, a pozostałe ciasto zagniatamy i tworzymy z niego pień choinki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

Jak Wam się podoba tego typu przekąska?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Choinka z ciasta francuskiego

  1. avatar geneviev pisze:

    Tu trzeba mieć trochę zdolności manualnych…:)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...