Brukselka z cieciorką

4 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki,
  • 1/2 szklanki cieciorki,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć, wypłukać, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (40-50 min.). Umyć i osuszyć brukselkę, oczyścić ją z wierzchnich listków. Każdą brukselkę przekroić wzdłuż na pół i ugotować na parze 5-7 min. (może być niedogotowana). W rondlu rozgrzać olej. Smażyć brukselkę partiami i odsączać na papierowym ręczniku. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wsyapć pieprz, paprykę i cynamon, zamieszać.  Dodać 1/2 szklanki wody, śmietanę, oregano i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzić sos do wrzenia, wrzucić do niego brukselkę i cieciorkę i wymieszać.

Farmgirl-Fare-Roasted-Brussels-sprouts-with-garbanzos1

nadesłała: Marta



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....