Brukselka z cieciorką

4 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki,
  • 1/2 szklanki cieciorki,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć, wypłukać, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (40-50 min.). Umyć i osuszyć brukselkę, oczyścić ją z wierzchnich listków. Każdą brukselkę przekroić wzdłuż na pół i ugotować na parze 5-7 min. (może być niedogotowana). W rondlu rozgrzać olej. Smażyć brukselkę partiami i odsączać na papierowym ręczniku. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wsyapć pieprz, paprykę i cynamon, zamieszać.  Dodać 1/2 szklanki wody, śmietanę, oregano i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzić sos do wrzenia, wrzucić do niego brukselkę i cieciorkę i wymieszać.

Farmgirl-Fare-Roasted-Brussels-sprouts-with-garbanzos1

nadesłała: Marta



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...