Brukselka z cieciorką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1/2 kg brukselki,
- 1/2 szklanki cieciorki,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć, wypłukać, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (40-50 min.). Umyć i osuszyć brukselkę, oczyścić ją z wierzchnich listków. Każdą brukselkę przekroić wzdłuż na pół i ugotować na parze 5-7 min. (może być niedogotowana). W rondlu rozgrzać olej. Smażyć brukselkę partiami i odsączać na papierowym ręczniku. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wsyapć pieprz, paprykę i cynamon, zamieszać. Dodać 1/2 szklanki wody, śmietanę, oregano i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzić sos do wrzenia, wrzucić do niego brukselkę i cieciorkę i wymieszać.
nadesłała: Marta