Botwinka ze szpinakiem
Sezon na botwinkę i nowalijki w pełni – trzeba to wykorzystać.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 marchewki młode
- gałązka natki pietruszki
- kawałek listka ogrodowego maggi
- kawałek liścia selera
- 1 pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzecha
- 8 dużych rzodkiewek
- 10 dag szpinaku ( liście lub zamrożony )
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- pieprz mielony
- 1 szklanka jogurtu gęstego
- cukier
- 2 szklanki wody
- sól
- 1 łyżka Barszczu czerwonego ekspresowego Knorra
- przyprawa do zup i sosów w płynie ( Knorra )
- ziemniaki ugotowane ( gorące )
- skwarki z wędzonego boczku do kraszenia ( w wersji jarskiej podsmażona cebulka )
Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. Rzodkiewki i ogórek pokroić na plasterki ( część odłożyć ( tak 1/3 ) .Marchew pokroić w plasterki . W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej -wrzucić marchew i smażyć mieszając. Dołożyć botwinkę, ogórki i rzodkiewkę – smażyć 3 minuty. Dodać szpinak( pokrojony w paseczki ( lub kawałek mrożonego ) i smażyć jeszcze 3 minuty .Przełożyć do garnka, zaleć wodą – lekko osolić. Gotować na małym gazie 10 minut. Wsypać barszcz czerwony. Zmieszać z jogurtem .( jogurt najpierw zahartować gorącą zupą. Dodać koper , pozostawione rzodkiewki i ogórek ( surowe ). Doprawić do smaku cukrem, przyprawą do zup.
Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem , posypany szczypiorem i koprem.