Boczniakowy sos na skróty

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czasem trzeba „wyczyścić ” lodówkę  bo zebrało się trochę tego, trochę tamtego.

Czas: 15 minut

Składniki:

20 dag boczniaka

1 ,,Sos borowikowy  ” Knorra (w torebce)

2 łyżki masła

1 łyżka oleju aromatyzowanego borowikami (jak nie ma to olej z pestek winogron + 1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra)

3/4 szklanki wody

3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

natka pietruszki

Boczniaki oczyścić, wyciąć twardą część przy ogonku i pokroić w grube paski. Rozgrzać masło z olejem i podsmażyć boczniaka na rumiano (jeśli używamy zwykłego oleju to pod koniec smażenia wrzucić na patelnię rozkruszoną kostkę grzybową i doprowadzić do jej rozpuszczenia).

Rozetrzeć gotowy sos z zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Dolać śmietankę i gotować mieszając na małym gazie 3 minuty. Włożyć boczniaki razem z tłuszczem na którym się smażyły, wymieszać i dusić 2 minuty.

Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, lub jak kto lubi.

Ja miałam w zapasie kluski śląskie – do tego otworzyłam słoiczek buraczków. Szybki obiad, a przez doprawienie zupełnie nie przypomina „gotowców”.

file1285437977