Ale jajka!

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

A gdzie jest powiedziane, że jajecznica musi być bezkształtna?

Czas: 15 minut

Składniki:

2 łyżki drobno pokrojonej  czerwonej papryki

2 łyżki  pokrojonego szczypiorku

1/2 pokrojonego drobno średniej wielkości pomidora

2 pieczarki pokrojone w plasterki

1 plasterek szynki pokrojonej w kosteczkę

sól

pieprz mielony

1 łyżka masła

1 jajo

Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, a potem dorzucić  szynkę smażyć przez chwilę. Potem dodać papryki, pomidory i szczypiorek. Dusić 5 minut. Wbić jajko, wymieszać, smażyć. Posolić i popieprzyć. Smażyć tak by całe jajko było dobrze ścięte.

Włożyć do foremki do formowania ryżu (kształt obojętny) i ścisnąć. Najlepiej robić to nad patelnią, bo po uciśnięciu wycieknie tłuszcz i sok. Wyłożyć na podgrzany  talerzyk, udekorować – podawać natychmiast, żeby  jajecznica nie ostygła.

file1285437889



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...