Błyskawiczny obiad: kurczak z warzywami podany z ziemniakami lub ryżem
Ten obiad robiłam nie dłużej niż 30 minut, oto opis przygotowania:
mięso z udek z kurczaka (kupiłam w Lidlu) najpierw zamarynowałam w marynacie z octu balsamicznego, miodu, cytryny, czosnku,soli, pieprzu i ziół, wstawiłam na kilka minut do lodówki. W tym czasie podsmażyłam szklankę ryżu na oliwie, dodałam startą marchew (1/2) i zalałam dwiema szklankami wody.
Mięso wyjęłam z lodówki, podsmażyłam na oliwie, dodałam drugą połowę marchewki, cebulkę, pokrojona w plasterki cukinię i kilka pieczarek. Smażyłam kilka minut.
Makaron miałam ugotowany dzień wcześniej, dodałam do niego pomidory suszone.
Zrobiłam szybka sałatkę z sałaty lodowej, śliwek suszonych, cebulki dymki, ogórka zielonego, pół startego jabłka, koperku, jogurtu naturalnego i majonezu light.
Wszystko to trwało niespełna 30 minut – uwierzcie, mam świadków!