Bigos pośpieszny
Artykuł zewnętrzny
W zasadzie absolutnie nie powinno się tak robić bigosu – ale czasem ochota na bigos jest tak wielka że robię.
Składniki :
- 1/2 białej kapusty ok. 1 kg
- 2 duże cebule
- 15 dag wędzonego surowego boczku
- 15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
- 20 dag pieczonego mięsa
- 1/2 szklanki tłuszczu ( sosu ) od pieczenia mięsa
- 10 suszonych grzybów
- pieprz mielony
- miód
- maggi
- 1 kostka bulionu wołowego
Namoczyć grzyby, ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar. Grzyby pokroić w paseczki.
Białą kapustę pokroić cienko. Zalać wodą i gotować aż zmięknie. Odcedzić. Zmieszać z pokrojonym mięsem i sosem od pieczenia. Włożyć grzyby , kostkę bulionową i wlać wywar z gotowania. Dusić na małym gazie.
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą aż boczek i cebula się zrumienią – przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone wędliny.
Dusić ok. 2 godzin – doprawić do smaku pieprzem, maggi, miodem.