Bigos pośpieszny

8 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W zasadzie absolutnie nie powinno się tak robić bigosu – ale czasem ochota na bigos jest tak wielka że robię.

Składniki :

  • 1/2 białej kapusty ok. 1 kg
  • 2 duże cebule
  • 15 dag wędzonego surowego boczku
  • 15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
  • 20 dag pieczonego mięsa
  • 1/2 szklanki tłuszczu ( sosu ) od pieczenia mięsa
  • 10 suszonych grzybów
  • pieprz mielony
  • miód
  • maggi
  • 1 kostka bulionu wołowego

Namoczyć grzyby, ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar. Grzyby pokroić w paseczki.

Białą kapustę pokroić cienko. Zalać wodą i gotować aż zmięknie. Odcedzić. Zmieszać z pokrojonym mięsem i sosem od pieczenia. Włożyć grzyby , kostkę bulionową i wlać wywar z gotowania. Dusić na małym gazie.

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą aż boczek i cebula się zrumienią – przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone wędliny.

Dusić ok. 2 godzin – doprawić do smaku pieprzem, maggi, miodem.

file1296719520