Zupa z kurczaka z makaronem

8 lutego 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

*50 dag mięsa z kurczaka bez skóry

*2 marchewki

*1 seler naciowy

*1 ząbek czosnku

*5 goździków

*pęczek ziół: tymianek,natka pieturszki,oregano

*liść laurowy

*5 ziarenek pieprzu

*20 dag makaronu rosołowego

*sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso włożyć do dużego garnka. Zalać 1/4 l.osolonej wody i zagotować.

2. Marchewki i selera umyć, oczyścić, liście selera odłożyć na bok. Marchew pokroić w drobną kostkę, seler w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek. Naszpikować cebulę goździkami i przekroić na pół ząbek czosnku.

3. Warzywa, cebulę, czosnek, zioła i ziarna pieprzu dodać do mięsa i do połowy przykryte gotować na małym ogniu ok.godziny. Od czasu do czasu zdejmować chochlą gromadzącą się pianę.

4. Bulion przelać przez drobne sito do drugiego garnka,trochę ostudzić i zdjąć zastygły tłuszcz.

5. Zagotować bulion i ugotować w nim makaron al dente.

6. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyprawić np. oregano, podawać na gorąco.

file1297176023



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz