Barszcz czerwony czysty

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Barszcz czerwony czysty o jabłkowo-winnym smaku.

Nie pamiętam gdzie czytałam o użyciu skórek jabłkowych do aromatyzowania czerwonego barszczu . Na pewno chodziło o jakąś kuchnie regionalną . dziś przypomniało mi się o tym przy okazji robienia racuchów , Kiedy zostały mi obierki od jabłek. Wypróbowałam . Pycha. Gorąco polecam .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
0,3 kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
1 kg buraków
skórki z 4 dużych jabłek
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
maggi ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Winiar w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony

Mięso , obrane warzywa , obrane i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, skórki z jabłek – ułożyć w dużym , szerokim garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar .Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .

 

nadesłała: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...