Babka szafranowa z różanym lukrem
Składniki:
- 600 g mąki
- 1 szkl śmietanki 12 %
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 8 żółtek
- 1 całe jajo
- 1/2 laski wanilii
- 7 g drożdży
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 5-6 pręcików szafranu
- 50 g rumu
- szczypta soli
Drożdże utrzeć z 4 łyżkami mąki, łyżką cukru i podgrzaną śmietanką, zostawić do wyrośnięcia.
Rodzynki zalać rumem, szafran zalać łyżką gorącej wody do naciągnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, miąższem z wanilii, szafranem i szczyptą soli.
Ucierając dodawać po jednym żółtku i na koniec jajo.
Do utartej masy dodać wyrośnięty rozczyn i wsypać przesianą mąkę.
Wyrabiać ciasto aż stanie się lśniące i gładkie.
Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką ( ok. 1,5 godziny).
Potem przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy babkowej do wysokości baby i ponownie zostawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to ok. 2 godzin).
Piec 45-50 minut w temp. 180 C.
Po ostudzeniu polukrować.
Lukier:
- cukier puder różany
- sok z cytryny
- na czubku noża barwnika różowego w proszku.
Z podanych składników utrzeć lukier i posmarować wystudzoną babę.
Smacznego.