Babka szafranowa z różanym lukrem

10 kwietnia 2012, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 1 szkl śmietanki 12 %
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 1/2 laski wanilii
  • 7 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 5-6 pręcików szafranu
  • 50 g rumu
  • szczypta soli

Drożdże utrzeć z 4 łyżkami mąki, łyżką cukru i podgrzaną śmietanką, zostawić do wyrośnięcia.
Rodzynki zalać rumem, szafran zalać łyżką gorącej wody do naciągnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, miąższem z wanilii, szafranem i szczyptą soli.
Ucierając dodawać po jednym żółtku i na koniec jajo.
Do utartej masy dodać wyrośnięty rozczyn i wsypać przesianą mąkę.
Wyrabiać ciasto aż stanie się lśniące i gładkie.
Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką ( ok. 1,5 godziny).
Potem przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy babkowej do wysokości baby i ponownie zostawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to ok. 2 godzin).
Piec 45-50 minut w temp. 180 C.
Po ostudzeniu polukrować.

Lukier:

  • cukier puder różany
  • sok z cytryny
  • na czubku noża barwnika różowego w proszku.

Z podanych składników utrzeć lukier i posmarować wystudzoną babę.
Smacznego.

file1334072128



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...