Spanakopita – pikantny placek grecki

10 kwietnia 2012, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 paczka szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • pęczek koperku lub pęczek natki pietruszki
  • kostka sera feta
  • 1 woreczek ryżu
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania ciasta francuskiego

Cebulę posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i dalej chwilę smażyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
Wymieszać ze szpinakiem.
Dodać do ostudzonej masy szpinakowej pokrojony w kostkę ser feta,posiekany koperek,3 jajka, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać.
Ciasto francuskie ułożyć na dnie, wyłożyć farsz i zawinąć brzegi ciasta do środka.
Drugie ciasto wyłożyć na wierzchu i podwinąć brzegi pod spód.
Przed pieczeniem pokroić na kawałki.
Piec 50 minut najlepiej z termoobiegiem którego ja nie posiadam i trwało to chwilę dłużej.
Piec w temp 180 stopnia aż ciasto będzie złociste.

Polecam bo jest pyszne.

file1334073598



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺