SKŁADNIKI:
- 
1 puszka groszku zielonego, 
- 
1 puszka pomidorów krojonych, 
- 
4 pomidory świeże – do pokrojenia. Moje pochodziły z ogródka mojej przyjaciółki „wyhodowane bez chemii” – cytuję… zatem podziękowania dla niej za piękne warzywa, 
- 
2 cebule w tym jedna czerwona i jedna biała, 
- 
3 ząbki czosnku, 
- 
3 papryczki chilli świeże, 
- 
przyprawa curry w proszku, 
- 
chilli w proszku (ale już odrobina). U mnie suszone płatki chilli z młynka, 
- 
pieprz i sól, 
- 
2 woreczki ryżu długoziarnistego. 
WYKONANIE:
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulę z posiekanym drobno czosnkiem. Po zeszkleniu cebuli wrzucamy pokrojone w drobne paseczki papryczki chilli. Chwilę smażymy i dodajemy powoli przyprawy w proszku curry i chilli. Po jakiś 5 minutach dodajemy pomidory w puszce, dorzucamy pomidory z ogródka pokrojone w większą kostkę. Dusimy na wolnym ogniu doprawiając do smaku po raz kolejny curry i chilli, pieprzem oraz solą. Na samym końcu dodajemy groszek i dusimy przez następny 7 minut. Pozostaje nam jedynie jeszcze dogotować ryż, do którego również podczas gotowania możemy wrzucić odrobinę curry co zabarwi go na żółto.
Tak oto otrzymaliśmy zdrowy sos na bazie pomidorów bez zagęszczania i z dodatkiem jakże zdrowych papryczek chilli (obniżają ciśnienie) oraz przyprawy curry.
 
         
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
                    


 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                           
                           
                          