Jak wybrać dobrą pomarańczę?

19 grudnia 2011, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Z czym wam się kojarzą pomarańcze? Ze słońcem? Ze Świętami Bożego Narodzenia? Ze słodyczą?

Na pewno większość z was wie o dobroczynnych działaniach pomarańczy na organizm czy skórę. Chciałabym się skupić na wyborze najlepszych owoców. Czy wiecie, jak spośród tak wielkiego wyboru pomarańczy, wybrać te najsłodsze i najbardziej soczyste, by na zbliżające się święta cieszyć się smakiem słodyczy i widokiem słońca w tak mroźne dni?

Na rynku jest ogromny wybór tych owoców ponieważ jest na nie sezon, który zaczyna się od końca listopada. W grudniu jest ich wysyp. Dzisiaj w sklepach spotkasz pomarańcze z Hiszpanii, Włoch, Maroka. Najsmaczniejszą odmianą jest Navelina.

Te pomarańcze, które możesz kupić w lecie najczęściej pochodzą z półkuli południowej np. z RPA. Ogólnie te owoce możesz dostać przez cały rok w zależności od odmiany

Pomarańcze są podzielone na dwie główne kategorie: słodkie i gorzkie. Popularne odmiany słodkiej pomarańczy to Palencia i Jaffa.  Spożywamy częściej słodką odmianę tych owoców. Gorzkie pomarańcze są często wykorzystywane do dżemów lub marmolad, a ich zapach służy jako środek zapachowy do likierów, takich jak Grand Marnier i Cointreau.

Jagody pomarańczy (owoce) należą do najbardziej znanych i lubianych na całym świecie owoców cytrusowych.  Ich kształt jest okrągły lub szerokoowalny, u niektórych odmian są wklęsłe u nasady szypułki.

Oto kilka podpowiedzi, na co zwrócić uwagę, by wybrać dobry owoc.

Skórka

Okrywa jest gruczołkowato kropkowana, żółta lub pomarańczowa. Najlepszy owoc powinien mieć skórkę w kolorze pięknego i wyrazistego pomarańczu. Nie powinna ona być zbyt gruba i zbyt cienka. Powinna mieć ok. 0,5 cm. Skórka owocu jest konserwowana, po to by w dobrym stanie owoce przybyły do nas z tak daleka. Gdy zobaczysz skórkę błyszczącą i lśniącą, możesz być pewna, że była ona woskowana. Dlatego zawsze gdy sięgniesz po ten owoc, by go zjeść – umyj go albo nawet wyszoruj skórkę! Kupujcie owoce z nienaruszoną skórką, wtedy będziecie mieli pewność, że pomarańcza smakuje najlepiej. Unikajcie śladów pleśni na skórkach, obić i ciemniejszych kropek. Wybierajcie twarde owoce i cięższe w stosunku do ich wielkości. Ciężkie oznaczają mięsisty i soczysty miąższ w środku, lżejsze bardziej gąbczasty i suchy.

Pestki

Po czym poznać czy pomarańcza nie ma pestek? Jeśli owoc ma tzw. pępek (czyli wyrastający drugi miniaturowy owoc) to znaczy, że nie ma ona pestek a jej smak jest kwaśno-słodki.

Dużo pestek świadczy o tym, że są to pomarańcze przemysłowe (przeznaczone na sok). Są one dużo tańsze.

Pamiętajcie, że należy jeść pomarańcze bo:

– jedna duża pomarańcza zawiera dzienną dawkę witaminy C i soli mineralnych;

– poprawiają one trawienie;

– świetnie działają na grypę, kości i piękną cerę;

– zawierają kwasy organiczne i przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami serca, rakiem i starzeniem się.

Największa pomarańcza pochodzi z Chin i nazywa się Pompela.


A na Święta najlepiej nabić pomarańczę mnóstwem goździków by rozkoszować się nieziemskim zapachem.

Zobacz również:

  1. Dieta antycholesterolowa
  2. Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?
  3. Pierogi inaczej
  4. Ryba na parze w 30 minut