Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?

20 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

– ryba świeża ma wypukłe szkliste oczy oraz krwiste, niesklejone śluzem skrzela i nienaruszoną skórę. Jest elastyczna, łuski są mocno osadzone.

– wędzona ryba – powinna pachnieć dymem. Zepsuta ma kwaśną woń, a na mięsie można znaleźć białe lub czarne plamki (to pleśń) oraz „maziste” fragmenty

– filety – muszą być dobrze zamrożone. Świeżość sprawdzisz, zanurzając filet w wodzie. Opadnie na dno garnka? Jest świeży. Gdy wypłynie na wierzch – nie.
– rozmrażanie – Ryby  można przechowywać w temperaturze 0 stopni C maksymalnie 2-3 dni lub zamrozić. Rozmrażać trzeba je umiejętnie. Całą rybę w torebce foliowej włożyć pod zimną wodę lub umieścić w naczyniu z posoloną wodą. Filet rozmrażać na sucho! Zbyt szybkie rozmrożenie obniża wartość odżywczą ryby.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...