Zapiekanka z ziemniakami, kaszanka i kiszona kapustą

12 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4 kaszanki ( ok 400 gram)
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 pół litrowego słoika kapusty kiszonej z marchewką+ przyprawy: 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1/2 kostki rosołowej, płaska łyżeczka cukru, kilka suszonych grzybków
  • 1-2 cebule
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 100 gram startego żółtego sera (Gouda+ Emmentaler)
  • 1 jajo
  • majeranek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • masło do smażenia i wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotować w mundurkach, po przestygnięciu obrać.  Ja użyłam młodych, zalałam wrzątkiem, gotowałam 25 minut.

W tym samym czasie można cebulę pokroić w krążki podsmażyć na złocisty kolor  na łyżce masła( lub oleju) – ok 6 minut. Przełożyć na miseczkę. Kaszanki naciąć wzdłuż, usunąć flaczek, pokroić na plastry, podsmażyć na tej samej patelni kilka minut aż będą rozdrobnione( jak mięso mielone), przyprawić solą i  pieprzem.

Jednocześnie może się także dusić kapusta.  Bardzo kwaśną można przepłukać. Ja użyłam domowej – połowa półlitrowego słoika jest wystarczająca. Zalać wrzątkiem w rondlu, dodać liście, ziele, majeranek i pół kostki rosołowej, łyżeczkę masła. Grzyby zalać  miseczce wrzątkiem, odstawić chwile by namiękły, odcedzić , większe pokroić drobniej, dodać do kapusty, dusić ok. 30 minut. Dodać płaską łyżeczkę cukru dla wyrównania smaków. Listki i ziele można usunąć. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.

Formę żaroodporną ( ja mam prostokątną 20x 27 cm) wysmarować masłem. Położyć jedną warstwę ziemniaków ( 3 pokrojone na 0,5cm plastry). Posypać solą i  pieprzem, majerankiem. Na to wyłożyć całą kapustę( bez wody w której się gotowała), uklepać łyżką, podociskać, następnie wykorzystać całą kaszankę i cebulę, i  na koniec reszta ziemniaków. Doprawić, posypać majerankiem.

W misce wymieszać mleko, śmietanę, surowe jajo, dodać starty ser, doprawić lekko sola i pieprzem.

Zapiekać 35 min. W tym na ostatnie 5 można zwiększyć temperaturę by się bardziej zarumieniło.

Podawać ze schłodzona maślanką:)

file1289587794