Jesienny kociołek z zacierkami

12 listopada 2017, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Składniki :

  • 4 papryki ( 2 czerwone, 2 żółte )
  • 4 pomidory ( sparzone i obrane ze skórki )
  • 2 cebule ( 1 cukrowa , 1 czerwona )
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 2 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 4 szklanki bulionu ( do wyboru warzywny, drobiowy, mięsny – może być z kostki )
  • pieprz mielony do smaku
  • 3 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • przecier pomidorowy do smaku
  • odrobina miodu ( lub cukru do smaku )
  • ok 1,5 – 2 szklanek zacierki ( ja dałam czerwoną ketchupowa ale może byc inna lub nawet zwykła )

file1286363552

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dołożyć marchew, dynię, papryki ( pokrojone w paseczki ) i dusić mieszając ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w kosteczkę pomidory i dalej dusić 10 minut. Wlać bulion ( lub wodę i kostki bulionowe ) , zacierkę ( ugotowaną ) .Gotować 35 minut. Doprawić do smaku przecierem, miodem , pieprzem .
Podawać posypaną natką pietruszki.