Jesienny kociołek z zacierkami

12 listopada 2017, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Składniki :

  • 4 papryki ( 2 czerwone, 2 żółte )
  • 4 pomidory ( sparzone i obrane ze skórki )
  • 2 cebule ( 1 cukrowa , 1 czerwona )
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 2 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 4 szklanki bulionu ( do wyboru warzywny, drobiowy, mięsny – może być z kostki )
  • pieprz mielony do smaku
  • 3 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • przecier pomidorowy do smaku
  • odrobina miodu ( lub cukru do smaku )
  • ok 1,5 – 2 szklanek zacierki ( ja dałam czerwoną ketchupowa ale może byc inna lub nawet zwykła )

file1286363552

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dołożyć marchew, dynię, papryki ( pokrojone w paseczki ) i dusić mieszając ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w kosteczkę pomidory i dalej dusić 10 minut. Wlać bulion ( lub wodę i kostki bulionowe ) , zacierkę ( ugotowaną ) .Gotować 35 minut. Doprawić do smaku przecierem, miodem , pieprzem .
Podawać posypaną natką pietruszki.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...