Biała kiełbasa w piwie w sosie karmelowym
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
500 ml jasnego piwa
3 ziarenka jałowca
3 ziarenka ziela angielskiego
goździk
liść laurowy
pół łyżeczki posiekanego imbiru
łyżka masła
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
skórka starta z cytryny
łyżka cukru brązowego
jabłko
łyżka chrzanu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piwo i taką sama ilość wody podgrzewamy do temperatury około 80 stopni C z jałowcem, liściem, zielem, goździkiem i imbirem. Wkładamy kiełbasy i parzymy około 20 minut, osączamy a wywar zostawiamy. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy w rondelku, mieszamy z mąką, aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamy 350 ml wywaru przecedzonego przez sitko, dodajemy miód, skórkę z cytryny, gotujemy, aż zgęstnieje. Cukier topimy na patelni z 3 łyżkami wywaru, dodajemy do sosu razem z chrzanem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Polewamy kiełbasę i pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopnic C w piekarniku.