Boczniakowy sos na skróty
Czasem trzeba „wyczyścić ” lodówkę bo zebrało się trochę tego, trochę tamtego.
Czas: 15 minut
Składniki:
20 dag boczniaka
1 ,,Sos borowikowy ” Knorra (w torebce)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju aromatyzowanego borowikami (jak nie ma to olej z pestek winogron + 1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra)
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
natka pietruszki
Boczniaki oczyścić, wyciąć twardą część przy ogonku i pokroić w grube paski. Rozgrzać masło z olejem i podsmażyć boczniaka na rumiano (jeśli używamy zwykłego oleju to pod koniec smażenia wrzucić na patelnię rozkruszoną kostkę grzybową i doprowadzić do jej rozpuszczenia).
Rozetrzeć gotowy sos z zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Dolać śmietankę i gotować mieszając na małym gazie 3 minuty. Włożyć boczniaki razem z tłuszczem na którym się smażyły, wymieszać i dusić 2 minuty.
Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, lub jak kto lubi.
Ja miałam w zapasie kluski śląskie – do tego otworzyłam słoiczek buraczków. Szybki obiad, a przez doprawienie zupełnie nie przypomina „gotowców”.