Curry z kolorowej cukini i ciecierzycy

28 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Curry kojarzy nam się z popularną przyprawą o żółtej barwie i specyficznym smaku, ale tak napraaaawdę… curry to potrawa. I to niejedna. To właściwie bardziej forma dania lub sposób przygotowania, bo curry to tak naprawdę sos, w którym znajdują się warzywa, mięso, ser lub ryby. Nazwa mówi niewiele, bo wywodzi się od tamilskiego słowa kari, oznaczającego właśnie sos, dlatego mówiąc o konkretnym daniu zazwyczaj podaje się więcej szczegółów, na przykład kurczak curry, wołowina curry, curry z soczewicą etc.

Wśród licznych przypraw pochodzących z Indii, po które wyprawiali się wielcy podróżnicy, znajdują się też gotowe mieszanki (w języku hindi zwane masala), między innymi do curry. I to właśnie masala curry, za sprawą brytyjskich kolonizatorów rozpowszechniła się na świecie do tego stopnia, że dziś słowo curry oznacza przede wszystkim aromatyczną mieszankę przypraw, której głównymi składnikami są kurkuma i imbir.

Bardzo często curry przygotowywane jest na bazie warzyw strączkowych, a ja zachęcam właśnie do spróbowania przepysznego curry z ciecierzycą i cukinią.

Składniki:

  • 350 g cukinii żółtej i zielonej,
  • 1,5 szklanki suchej cieciorki,
  • 100 g cebuli białej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 120 g marchewki,
  • 25 g kłącza imbiru,
  • 40 g masła,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki śmietany kokosowej 15%,
  • łyżka sosu sojowego,
  • świeże i suszone zioła (np. pietruszka, lubczyk, oregano),
  • duża łyżka przyprawy curry.

Przygotowanie:

Ciecierzycę namaczamy na całą noc. Opłukujemy z wody i gotujemy. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Jeśli mamy mrożoną cukinię, zachomikowaną na zimę, sprawdzi się doskonale. Marchewkę kroimy w nieduże słupki, imbir w bardzo wąskie słupki, a czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim warzywa. Najpierw szklimy cebulę, potem dorzucamy czosnek, imbir i marchewkę. Smażymy przez 10 minut. Następnie wrzucamy cukinię i zalewamy dwiema szklankami wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy.

Po kilku minutach dorzucamy ugotowaną ciecierzycę. Pod koniec gotowania, czyli gdy marchewka będzie prawie miękka, dodajemy sos sojowy, przyprawy i mieszankę curry. Po ugotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i świeżymi, siekanymi ziołami. Zaprawiamy śmietaną kokosową. Gotowe!

Sposobów na curry jest tyle, ilu kucharzy. Macie jakiś swój?