Zupa z zielonych ogórków na gorąco

6 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ogórkowa przeważnie kojarzy nam się z kiszonymi ogórkami podawana na ciepło z ziemniakami. Taka zupa to klasyka polskiej kuchni, jednak na lato mamy dla Was o wiele lżejszą i ciekawą w smaku zupę z zielonych, świeżych ogórków.

zupa z zielonych ogórków

To warzywo z rodziny dyniowatych można faszerować, piec lub nawet smażyć. Pamiętajcie, aby surowego nie łączyć z pomidorem czy papryką, ponieważ to warzywo „zabiera” witaminę C z innych warzyw, utleniając ją. W sałatce zapobiegniemy temu dodając jogurt czy olej.

składniki:

70 dag kilograma zielonych ogórków szklarniowych

cebula

2 ząbki czosnku

łyżka oleju

100 gram ryżu

litr bulionu warzywnego

śmietana 30 %

pęczek koperku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, chwilkę smażyć, dodać pokrojone ogórki nieobrane ogórki, chwilkę smażyć. Dodać suchy ryż, smażyć około 6 minut całość, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować całość około 15 minut. Po chwili można już zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku, dodać śmietanę i koperek, podawać z bagietką zapiekaną z żółtym serem.