Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i papryki

23 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 duże bakłażany

1 i 1/2 kg pomidorów

oliwa

2 łyżki posiekanej bazylii świeżej

gałązka tymianku

sol, kurkuma, pieprz, papryka ostra

2 duże papryki czerwone lub żółte

odrobina cukru

garść orzechów włoskich

opcjonalnie – żółty ser

Bakłażany kroimy na plastry o grubości 1 cm, pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około 1 minuty.  Dodajemy pomidory i zioła, doprawiamy do smaku całość.  Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni dodajemy oliwę, smażymy paprykę kilka minut, na drugiej patelni smażymy bakłażana na oliwie lub oleju kilka minut na złoty kolor. Połowę plastrów bakłażana układamy w żaroodpornym naczyniu, na nim paprykę, znowu bakłażana i całość polewamy sosem pomidorowym., Zapiekamy 40 minut w nagrzanym do temperatury 190 stopni C piekarniku. Podajemy z orzechami posiekanymi, ziołami i ewentualnie żółtym serem.