Naleśniki wytrawne – super przepisy na farsze
Naleśniki to świetne danie, które daje nam możliwość swobodnego dobierania składników. Można je jeść zarówno na słodko jak i słono. Nadają się dla dzieci, na śniadanie jak i nawet na spotkanie z przyjaciółmi. Wszystko zależy od podania i farszu. Dlatego przygotowałam dla Was kilka przepisów na wytrwawne naleśniki z farszem.
Co nieco o naleśnikach
Naleśniki powstawały sporą część czasu, ponieważ działo się to w kilku miejscach geograficznych. Tak naprawdę nie wiadomo jak i gdzie powstały te pierwsze historyczne naleśniki. Jednak są poglądy, że już w Starożytności podawano placki z mąki i mleka. Jedne źródła mówią o Rzymianach, którzy przyrządzali placenta, a inne o Europejczykach, a nawet Włochach. Czy wiecie skąd wzięła się nazwa naleśników? Otóż ktoś połączył słowa – nalewać i maślanka. Skąd maślanka? Początkowe przepisy zawierały właśnie ją, aby zyskały kwaśny smak. Teraz wybieramy jednak bardziej słodkie wersje z dodatkiem cukru pudru, czekolady czy powideł. Oczywiście naleśniki to nie tylko słodycz, bowiem można tylko zmienić składniki na mięso czy warzywa i już mamy wytrawne danie.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane
Co kupić?
składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli i cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
- odrobina wody gazowanej lub mineralnej
- jedno jajko
- masło klarowane
Jajko dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe naleśniki, ciasto odstawić na 15 minut (powinno być dość rzadkie aby naleśniki wyszły cieniutkie). Smażyć na natłuszczonej patelni.
składniki na farsz:
- 1/2 kg mrożonego szpinaku
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej
- 1/2 opakowania sera feta
- 150 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie lub bazylia – szczypta
- 100 g pomidorków cherry lub pół słoika suszonych pomidorów
- kolorowy pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera i część pomidorków. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera i pomidorkami, zagrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.
Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
Składniki:
- jajka – 2 sztuki
- Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr – 1 opakowanie
- woda – 0,5 szklanki
- mąka – 1 szklanka
- mleko – 0,5 szklanki
- olej – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
- szpinak świeży – 250 g
- czosnek – 2 ząbki
- ser pleśniowy – 125 g
- świeżo mielony czarny pieprz
- masło – 1 łyżka
- woda – 300 ml
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce zrób masę na naleśniki. Do przesianej mąki, wbij jaja, wlej olej, wodę i mleko. Wszystkie składniki wymieszaj.
2. Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmaż cienkie naleśniki.
3. Na osobnej patelni obsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszklą, dodaj do nich szpinak i trochę pieprzu. Całość smaż jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokruszony pleśniowy ser.
4. W 300 ml wody rozprowadź i zagotuj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami. Otrzymasz gęsty i aromatyczny sos.
5. Na środku każdego naleśnika połóż nieco farszu i ciasno wszystkie zawiń brzegi ciasta do środka. Gotowego naleśnika obsmaż na patelni z obu stron. Podrumienione naleśniki podawaj z sosem serowym.
Naleśniki z pieczarkami i serem
Składniki:
- 40 dkg pieczarek
- 2 nieduże cebule
- 15 dkg żółtego sera
- 1 jajo
- przyprawy do smaku : sól, pieprz, maggi, ziarenka smaku
- 12-14 naleśników (oczywiście własnoręcznie zrobionych)
- na panierkę bułka tarta, jajo i mleko i olej do smażenia
Przygotowanie:
Z tej porcji pieczarek wyjdzie około 12-14 naleśników zakładając, ze na 1 naleśnika dajemy 1 łyżkę farszu. Pieczarki obieramy, kroimy w drobniejszą kostkę, podobnie z cebulą. Cebulę na łyżeczce masła dusimy, dodajemy pieczarki, następnie przyprawy – jak kto woli czyli do smaku. Uduszone zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy usmażyć sobie naleśniki. Jak? Każdy chyba wie, woda, mąka, ciut soli…. Naleśniki wysmażone, pieczarki wystudzone więc przekładamy je na drobny cedzak, żeby odsączyć nadmiar wody (ale nie na wiór). Do odsączonych pieczarek dorzucamy żółty ser utarty na grubych oczkach i wbijamy jajo. Łączymy razem i farsz gotowy. Farsz nakładamy na ćwierć naleśnika (jak ja, lub robimy je techniką krokietów – styl dowolny). Składamy w trójkąt (w moim przypadku), moczymy w jaju rozmąconym z mlekiem i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym
Co kupić?
- na ciasto do naleśników:
2 jaja
2 szklanki mąki (400g)
2 szklanki mleka (400ml)
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju - na farsz:
ok. 400g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku - na sos:
przecier pomidorowy (ja mam zrobiony przez dziadka, ale taki sklepowy też jest ok)
1 łyżka śmietany
1 łyżka jogurtu
1 łyżka Fix na spagetti napoli - pozostałe:
bazylia
ser
pieprz
sól
olej
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki? Zbieramy mąkę, jaja, wodę, olej i mleko i wszystko do miski! Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest za rzadka- dodajemy mąki, jeśli za gęsta- mleka i wody. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Potem układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy bądź (jak ja :D) dekorujemy serem i bazylią.
Naleśniki z szynką parmeńską
składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka sojowego ViveSoy
- 1 szklanka wody
- 25 dkg maki
- szczypta soli
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 8 plastrów sera żółtego
- pęczek zielonej cebulki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, mleka, wody i soli przygotować ciasto naleśnikowe. Masę usmażyć na rozgrzanej oliwie i układać na nich po plastrze sera, szynki i odrobinę posiekanej zielonej cebuli. Całość zwinąć jak roladę i delikatnie podsmażyć do ładnego zrumienienia.
Naleśniki z greckim farszem
Co kupić?
Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto naleśnikowe, usmażyć cienkie placki
Farsz:
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić drobno. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, dodać olej, przyprawy i szklankę wody. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat i ewentualnie doprawić do smaku.Naleśniki smarować gorącym farszem.
Grillowane naleśniki z jajkiem, groszkiem, mozzarellą i anchois
Co kupić?
ciasto naleśnikowe:
farsz:
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 15 minut. Groszek ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Jajka pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Wymieszać wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Anchois lekko osączyć z oliwy, mozzarellę pokroić na paski. Na spryskanej odrobiną oleju patelni smażyć z obu stron blade naleśniki – wyszło 5 sztuk. Naleśniki faszerować sałatką jajeczną z groszkiem, mozzarellą i po 3 anchois na sztukę. Zawinąć, a brzegi wcisnąć do środka. Układać złożoną stroną do dołu na karbowanej patelni lub grillu elektrycznym. Grillować chwilę z obu stron do zarumienienia. Podawać z majonezem lub sosem majonezowo-jogurtowym i zieleniną, np. rzeżuchą.
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki na 4 osoby:
Ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować na sypko. W międzyczasie przygotować ciasto, mieszając wszystkie składniki z odrobiną soli. Usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować farsz, mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną, drobno posiekaną cebulą. Do masy dodać surowe jajko i przyprawy. Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem i zwinąć w rulony. Przed podaniem warto naleśniki podsmażyć. Rada: jeśli nadzienie jest zbyt suche, można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Naleśniki z ruskim farszem
Składniki:
ciasto:
na farsz:
Przygotowanie:
Naleśniki usmażyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie przecisnąć przez praskę razem z białym serem. Na patelni podsmażyć na słonince lub oleju cebulę, dodać do farszu, doprawić do smaku.Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę, doprawić do smaku. Można je zapiec w piekarniku posypać boczkiem smażonym lub cebulką.
Naleśniki z orzechami w sosie winnym
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu roztrzep jajko, żółtko dodaj soli, stopniowo dosypuj mąkę, dolej mleko lub wodę mineralną. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki. Chochlą nalej małą ilość ciasta na środek, natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Przechylając patelnię rozprowadź równomiernie ciasto po powierzchni. Kiedy spodnia strona uzyska żółtobrązowy kolor, przewróć naleśnik na drugą stronę. Usmażone naleśniki posyp nadzieniem z orzechów, cukru, cynamonu i cukru waniliowego. Ułóż na podgrzanym talerzu i polanej sosem winnym. Podawaj ciepłe. Sos z wina przygotuj w następujący sposób: w małym rondlu wymiesza żółtka, jajka, cukier, dolej wina. Wstaw rondel do gorącej kąpieli wodnej i ubijaj trzepaczką aż uzyskasz gęsty, puszysty sos.
zobacz również:
Cienkie naleśniki biszkoptowe bez jajek z budyniem
Kakaowe naleśniki w pomarańczowo-karmelowym sosie
Listy od Shreka- zielone naleśniki z farszem z ziemniaków i twarogu
Naleśniki wegetariańskie