Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki na 4 osoby:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy

Farsz:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 200 gram twarogu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować na sypko. W międzyczasie przygotować ciasto, mieszając wszystkie składniki z odrobiną soli. Usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować farsz, mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną, drobno posiekaną cebulą. Do masy dodać surowe jajko i przyprawy.  Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem i zwinąć w rulony. Przed podaniem warto naleśniki podsmażyć. Rada: jeśli nadzienie jest zbyt suche, można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Naleśniki z ruskim farszem

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 3 jajka
  • pieprz i sól

na farsz:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 1 duża cebula
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Naleśniki usmażyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie przecisnąć przez praskę razem z białym serem. Na patelni podsmażyć na słonince lub oleju cebulę, dodać do farszu, doprawić do smaku.Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę, doprawić do smaku. Można je zapiec w piekarniku posypać boczkiem smażonym lub cebulką.

Naleśniki z orzechami w sosie winnym

Składniki:

Ciasto:

  • 13 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,25l mleka lub wody mineralnej
  • sól
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 8 dag mielonych orzechów włoskich
  • 2 dag cukru
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • Sos:
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3dl białego wina


Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu roztrzep jajko, żółtko dodaj soli, stopniowo dosypuj mąkę, dolej mleko lub wodę mineralną. Z tak przygotowanego ciasta usmaż naleśniki. Chochlą nalej małą ilość ciasta na środek, natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Przechylając patelnię rozprowadź równomiernie ciasto po powierzchni. Kiedy spodnia strona uzyska żółtobrązowy kolor, przewróć naleśnik na drugą stronę. Usmażone naleśniki posyp nadzieniem z orzechów, cukru, cynamonu i cukru waniliowego. Ułóż na podgrzanym talerzu i polanej sosem winnym. Podawaj ciepłe. Sos z wina przygotuj w następujący sposób: w małym rondlu wymiesza żółtka, jajka, cukier, dolej wina. Wstaw rondel do gorącej kąpieli wodnej i ubijaj trzepaczką aż uzyskasz gęsty, puszysty sos.

zobacz również:

Cienkie naleśniki biszkoptowe bez jajek z budyniem

Kakaowe naleśniki w pomarańczowo-karmelowym sosie

Listy od Shreka- zielone naleśniki z farszem z ziemniaków i twarogu

Naleśniki wegetariańskie