Potrawy z wątróbki drobiowej – różne sposoby na smaczną wątróbkę

23 lipca 2020, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj na tapetę bierzemy wątróbkę. Co prawda zdania są podzielone, jedni ją uwielbiają inni nienawidzą. Niektórzy przekonują się do niej z wiekiem. Dlatego postanowiłam pokazać Wam wątróbkę w niecodziennej odsłonie. Zazwyczaj jemy ją smażoną z cebulką z dodatkiem ziemniaków. Jednak mało kto wie, że można ją przyrządzić w zupełnie inny sposób, co również może zmienić jej standardowy smak i przekonać do siebie przeciwników. Zobaczcie sami.

watróbka z natką

Co nieco o wątróbce

Ze wszystkich podrobów najchętniej sięgamy po wątróbkę. Jej funkcja nie zniechęca nas do jedzenie – jak w przypadku nerek, które filtrują mocz – nie przerażają też jak uszy czy móżdżki. Są też znacznie bogatsze w składniki mineralne i witaminy niż np. śledziona czy płuca. Jeśli więc nawet od reszty podrobów nas „odrzuca” spróbujmy chociaż wątróbki. Naprawdę warto. Łatwo i szybko można z niej przyrządzić bardzo smaczne dania, a jednocześnie skorzystać z jej cennych zasobów.
Wątróbka zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Dzięki niej dostarczymy też organizmowi dużą dawkę kwasu foliowego. Ten zestaw składników ma ogromny wpływ na produkcję czerwonych krwinek i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Po wątróbkę powinny więc sięgać osoby z niedoborem żelaza, cierpiące na anemię czy kobiety które mają silne miesiączki. Wątróbka jest także bardzo bogata w witaminę A, która wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran, spowalnia procesy starzenia i poprawia wzrok.
Kolejnym cennym składnikiem wątróbki jest witamina PP, która wspomaga przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów, jednocześnie usprawnia funkcjonowanie mózgu – poprzez lepsze jego ukrwienie. W wątrobie znajdziemy też dużo wysokowartościowego białka, a także witaminy D, E, K i C.Wątroba ma szerokie zastosowanie przy sporządzaniu wyrobów kulinarnych. Może być spożywana na surowo, półsurowo, smażona sauté i panierowana oraz duszona. Stanowi ona także surowiec do wyrobu zakąsek i pasztetów. Najlepsza do tych celów jest wątroba cielęca. Pod względem zawartości składników odżywczych wątrobie cielęcej dorównuje wątroba wieprzowa, ale jest ona trudniej strawna.
Jak przygotować wątróbkę? Należy wrzucić wątróbkę na bardzo rozgrzany tłuszcz i na krótko. Smażyć dokładnie tyle, by była ładnie zrumieniona na zewnątrz i miękka w środku. Jeśli chcemy, by była delikatniejsza w smaku, należy ją na przynajmniej godzinę przed przyrządzaniem namoczyć w mleku lub maślance – traci również wówczas charakterystyczny zapach. Jeśli mamy zamiar usmażyć ją z dodatkiem cebulki, dodajmy warzywo dopiero po chwili, gdy już wątróbka się lekko przysmaży i odparują puszczone przez nią soki. Nie należy również wątróbki solić przed smażeniem, lecz tuż po, albo po podaniu, aby nie stwardniała. Także jej duszenie, podgrzewanie, odsmażanie itp. sprawiają, że staje się gumowata.
watróbka z patelni

Wątróbka w śmietanie

 

Składniki:
  • 40 dag wątróbek z indyka
  • 30 ml rosołu
  • 20 ml kwaśniej śmietany
  • łyżka masła
  • olej
  • 2 cebule
  • łyżeczka mąki
  • łyżka mielonej papryki
  • sól, pieprz, ocet

Przygotowanie:

Najpierw wątróbkę oczyszczam z błon, myję a następnie osuszam i kroję w kostkę. Po czym podsmażam ją na patelni z olejem. Cebulkę obieram i kroję w kostkę. I na drugiej patelni szklę ją na maśle. Wsypuję do niej paprykę i mieszam. Następnie wsypuję do niej wątróbki. Całość zalewam rosołem i doprawiam octem oraz przyprawami do smaku. Gotuję 10 min. W tym czasie mąkę rozrabiam ze śmietaną i dodaję do sosu, mieszam i zagotwuję.

wątróbka w śmietanie

Jabłka nadziewane wątróbką

Autor: Justyna

Składniki:
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • ok. 30 g wątróbki
  • kilka piórek cebuli
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • gaść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Jabłko umyj i odetnij górną część, wydrąż ogryzek i napełnij wątróbką wymieszaną z cebulką, solą i majerankiem.
Zawiń kawałkiem folii aluminiowej i połóż na grillu lub  włóż do nagrzanego piekarnika. Grilluj aż mięso w środku będzie gorące i upieczone (około 20-30 minut). Podawaj z posypanymi na wierzchu orzechami włoskimi.
jabłko faszerowane wątróbką

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i miętą

Autor: ewuncja

Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 małe cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  •  sól
  •  pieprz
  •  posiekana mięta i kilka listków do dekoracji

Przygotowanie:

Wątróbkę płuczemy i osuszamy, następnie obtaczamy w mące, na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy wątróbkę. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Podsmażoną wątróbkę przekładamy na talerz a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wątróbkę, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem – około 10 min. Jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki lub ósemki i dodajemy do wątróbki pod koniec duszenia. Na koniec dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną miętę.
wątróbka z jabłkiem i miętą

Wątróbka z cebulką i szpinakiem

Składniki:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  •  szpinak (u mnie mrożony) 3 kulki
  • 1 cebula pokrojona w pół krążki
  •  1 kostka czosnkowa
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól morska, pieprz świeżo mielony wg. uznania

Przygotowanie:

Wątróbkę,myjemy,usuwamy błonki i odsączamy na ręczniku papierowym. Solimy i pieprzymy z każdych stron. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy szpinak i kostkę czosnkową. Dusimy do całkowitego odmarznięcia szpinaku i odparowania płynu. Przekładamy na talerz. Tę samą patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, wlewamy olej i smażymy wątróbkę z cebulką. Jak wątróbka i cebula już są gotowe dodajemy wcześniej przygotowany szpinak. Całość jeszcze smażymy na wolnym ogniu mieszając parę minut i możemy podawać.

watróbka ze szpinakiem

Wątróbka po włosku

Składniki:

  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  •  1/4 łyżeczki papryki
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej na cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki cebuli
  •  2 ząbki czosnku
  •  25 dag mięsa mielonego
  • 1 średnia zielona papryka
  •  1 łyżka oleju
  •  1/2 kg wątróbek z kurczaka
  •  25 dag spaghetti, ugotowanego i odsączonego

Przygotowanie:

W woku podsmażyć marchew, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 1 min. Dodać paprykę i smażyć 1 do 3 min. Zdjąć z woka. Na świeżym oleju usmażyć wątróbki. Dodać sos i wymieszać, dodać warzywa i wymieszać wszystkie składniki razem. Gotować mieszając przez 1 min. Podawać na spaghetti.
makaron z wątróbką

Wątróbka duszona z borowikami

Autor: okulary

Składniki:

  •  1 kg wątróbki cielęcej
  •  250 ml słodkiej śmietanki 30%
  •  0,5 kg borowików
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  •  2 ząbki czosnku
  •  4 gałązki świeżego tymianku
  • 3 szalotki
  • sól, pieprz i oliwa
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w plastry, a następnie marynujemy w oliwie tymianku i plastrach czosnku. Grzyby kroimy w grubą kostkę,natomiast cebulę i czosnek siekamy.Przesmażamy grzyby z czosnkiem i szalotką, zalewamy winem i odparowujemy. Dodajemy śmietankę i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowaną wątróbkę przesmażamy krótko na patelni na złoty kolor,a następnie polewamy duszonymi prawdziwkami.
watróbka w pieczarkach

Wątróbka z wiśniami

Składniki:

  • 10 dag cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  •  3 łyżki oleju
  • 1 łyżka konfitur wiśniowych
  •  szklanka bulionu mięsnego
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  •  15 dag wiśni
  •  60 dag wątróbki cielęcej (lub drobiowej)
  •  2 łyżki mąki
  •  8 listków szałwii
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w cienkie słupki, a czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić czosnek oraz cebulę. Dodać konfitury, bulion i ocet balsamiczny. Wiśnie umyć, osuszyć, wyjąć pestki i dodać do sosu. Wątróbkę obrać z błon, pokroić na cztery plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wątróbkę po dwie minuty z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Po dwóch minutach dodać szałwię i razem smażyć. Sos przyprawić solą i pieprzem oraz konfiturą wiśniową i podać do wątróbek.
watróbka z wiśniami

Wątróbka z gruszkami w sezamie

Autor: Pyza

Składniki:

  •  25 dkg wątróbki z kurczaka
  •  1 duża, ale twarda gruszka klapsa
  •  sok z całej pomarańczy
  •  2 łyżka mąki
  •  1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  •  2 łyżki ziarenek sezamu
  •  2-3 łyżki oleju
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 łyżka cukru
  •  do smaku: sól, pieprz mielony

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać delikatnie i dobrze osuszyć, ew. pokroić na połówki. Gruszkę umyć, nie obierać ze skórki!, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzyku wymieszać mąkę z papryką i sezamem, opanierować kawałki wątróbki. Kłaść na dużą, rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć po 3-4 min. z obu stron. Kiedy wątróbka się zrumieni można ją zdjąć na talerz albo zsunąć na bok i na tę samą patelnię położyć kawałki gruszek, oprószyć je cukrem i wlać sok pomarańczowy. Smażyć aż gruszki zmiękną a sok się zredukuje. Na koniec wszystko oprószyć nieco solą i świeżo zmielonym pieprzem.
wątróbka z gruszkami

Wątróbka w śliwkach

Autor: thegrooba

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  •  2 łyżki masła
  •  mąka
  • 4-5 czerwonych cebulek
  •  10 suszonych śliwek
  •  4 duże, okrągłe śliwki
  • 150 ml soku śliwkowego
  • sos sojowy
  •  pieprz świeżo mielony
  •  sól
  •  sezam
  •  gałązki tymianku

Przygotowanie:

Całe śliwki zalać wrzątkiem, gotować aż skórka popęka. Wodę odlać, ściągnąć skórkę z owoców. Cebulki obrać, pokroić każdą na ćwiartki. Wrzucić na rozgrzane na patelni masło, dusić chwilę. Wątróbkę( opłukaną i oczyszczona z błonek) obtoczyć w mące, dodać na patelnię, zwiększyć ogień, podsmażyć, mieszając raz po raz, tak by się ścięła i kawałki lekko zarumieniły z każdej strony. Dodać pokrojone dowolnie śliwki, suszone śliwki( cale lub w paski), podlać 100ml soku śliwkowego, podgrzewać na dość dużym ogniu, mieszając, do odparowania połowy płynu. Ogień zmniejszyć na minimum. Wątróbkę doprawić sosem sojowym( tak od serca), solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolać resztę soku, trzymać na małym gazie. W dużym garnku zagotować wodę na kluski, posolić ją.
watróbka ze śliwkami

zobacz również:

Czy warto jeść podroby – wątróbka inaczej – różne przepisy

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz