Listy od Shreka- zielone naleśniki z farszem z ziemniaków i twarogu

12 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 szklanki mleka 1,5%
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 2 garści świeżych listków szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kostki cebulowe
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • sól, pieprz
  • FARSZ:

  • 1,3 kg ziemniaków
  • 450g tłustego lub półtłustego twarogu( dwie kostki)
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • kubeczek śmietany 12%
  • DODATKOWO:
  • 2 duże cebule( czerwona i biała)+ tłuszcz do smażenia
  • 150g boczku parzonego
  • opcjonalnie: kubeczek kwaśnej śmietany
  • WYKONANIE:

    Ziemniaki obrać, ugotować. Szpinak mrożony ( w kosteczkach)podsmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, kosteczki cebulowe, czosnek w proszku. Dusić aż do rozmrożenia i odparowania wody. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, podusić w garnku na puree, dodać kubeczek śmietany(mozna mniej), dwie łyżeczki soli, dwie pokruszone kosteczki cebulowe, pieprz- dość sporo, pokruszony twaróg- wymieszać, podusić ubijakiem do ziemniaków, na koniec zmiksować całość blenderem ale tylko chwilę, nie na papkę. Dodać posiekany szczypior od cebulki dymki, wymieszać, spróbować farsz- w razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem wg uznania. Farsz jest gotowy.

    Ciasto na naleśniki:

    Do dużej miski wlać mleko, wbić jaja, dodać mąkę, 3 łyżki oleju,wcześniej podsmażony szpinak z patelni i  a także świeże liście, zmiksować całość blenderem na gładką masę, doprawić odrobiną soli i pieprzu- wyjdzie fajny, zielony shrekowy kolor:) Naleśniki smażyć na wysmarowanej olejem lub masłem patelni. Nabierałam ciasto naleśnikowe łyżką- miarką (ilość ciasta na jedną porcję-110-120ml.) Smażyłam naleśniki z obu stron( mając 10 poziomów ciepła- smażyłam na 6  tym, dzięki temu nie przypalały się. Przed każdym naleśnikiem spryskać patelnię tłuszczem. Powstało 10 naleśników- ilość farszu proporcjonalna. Na usmażone już naleśniki nakładać farsz- duża, czubata, kopiasta łyżka i trochę. Formować prostokątne krokiety składając naleśnik na cztery- jak kopertę. W tym samym czasie na mniejszej patelni przygotować skwarki- na suchej rozgrzanej patelni, po czym dodać cebulkę, zmniejszyć ogień tak by cebula się zeszkliła, jeśli wytopiło się za mało tłuszczu, dodać odrobinę oleju lub masła. Gotowe zielone koperty( stąd nazwa:) naleśnikowe podsmażyć z obu stron na patelni, podawać ze skwarkami z  boczku i zeszkloną cebulką. Kto lubi- także z łyżką kwaśnej śmietany. 10 dużych krokietów- liczę jako 5 porcji- po dwa dla każdej.

    file1289583958



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...