Orientalne placki ziemniaczane

12 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie. Są pikantne i aromatyczne, świetnie smakują z dodatkiem salsy albo sałatki i kwaśnej śmietany

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dkg kiełbasy, najlepiej jakiejś ostro przyprawionej
  • 4 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • ew. sól do smaku
  • olej do smażenia

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i całą dymkę posiekać. Pokrojone składniki dodać do ziemniaków, dosypać mąkę, natkę, przyprawy, dolać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczać je. Smażyć z obu stron aż się dobrze zrumienią. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, z salsatką :-)

file1259604296



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz