Kakaowe naleśniki w pomarańczowo-karmelowym sosie
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
na naleśniki
2 szklanki mleka (400ml)
2 szklanki mąki (400ml)
pół szklanki wody gazowanej (50ml)
łyżka oleju
3 łyżki kakao
pozostałe
2 pomarańcze
olej
3 łyżki brązowego cukru
kawałek masła
Zaczynamy od przygotowania składników na ciasto oraz ścieramy skórkę z połowy pomarańczy.
Zabieramy się do ciasta. Mleko z mąką, jajkami i wodą miksujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy kakao i znowu miksujemy. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy i kolejny raz mieszamy.
Robimy naleśniki. Powinno ich wyjść 8-9 sztuk. My potrzebujemy 8 :)
Gdy nasze naleśniki się smażą przygotowujemy sok. Z obu pomarańczy staramy się wycisnąć wszystko ;)
Mamy gotowe naleśniki.
Na rozgrzaną patelnie, po naleśnikach, wsypujemy 3 duże łyżki brązowego cukru i czekamy aż się skarmelizuje, stanie się płynny i brązowy.
Gdy się rozpuści dolewamy soku z pomarańczy- UWAGA BĘDZIE PRYSKAĆ :) Nie panikujcie gdy karmel od razu stwardnieje- to z powodu zimnego soku. Ale trzymajcie dalej na ogniu, zaraz z powrotem się rozpuści.
Gdy wszystko się rozpuści i sok z karmelem się połączą ze sobą dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści.
Składamy nasze naleśniki w trójkąty.
Gdy mamy gotowy sos kładziemy tak złożone naleśniki na patelnie.
Smażymy chwilkę (ok. 2 minuty) i przewracamy na drugą stronę.
Gdy przysmażymy naleśniki ściągamy je z pieca i podajemy.
SMACZNEGO KOCHANI!!!