Różne dania z majonezem: sałatki, dipy, ciasta i przekąski!
Majonez to podstawa wielu dań, sałatek, czy grillowanych warzyw. Przygotowałam dla Was zbiór najlepszych przepisów, w których możecie wykorzystać majonez.
Co nieco o majonezie
Jest to gęsty sos, który przygotowuje się z oleju lub oliwy z oliwek oraz żółtek jaj, a czasem też i musztardy, octu czy cukru. Jego korzenie sięgają Francji, bo tam właśnie został najbardziej rozpowszechniony jednak dokładnie nie wiadomo gdzie i kiedy został wymyślony. Jednak najczęściej powtarzaną historią jest ta, w której kucharz księcia Richelieu przygotował zwycięski sos po wygranej bitwie. Z kolei trochę mniej popularna wersja mówi o kucharzu, który poznał przepis od miejscowych.
Majonezu używamy głównie jako dodatek do wielu dań, szczególnie w okresach świątecznych. Możemy rozróżnić trzy rodzaje majonezu:
- majonez wysokotłuszczowy – powyżej 78,5% tłuszcz
- majonez stołowy – 50,5-78,5% tłuszczu
- majonez niskotłuszczowy – poniżej 50,5% tłuszczu
Dip czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu
Co kupić?
- 4 ząbki czosnku
- szklanka jogurtu śmietankowego lub naturalnego
- sól, pieprz lub czarnuszka
- posiekany koperek lub rzeżucha
- łyżka majonezu
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić w chłodne miejsce.
Domowy majonez z cytryną
składniki:
- 2 żółtka
- 1 szklanka oliwy lub oleju np: słonecznikowy, rzepakowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier do smaku
- sól
- biały pieprz
- musztarda stołowa 1 łyżeczka
Żółtka utrzyj ręcznie lub mikserem z solą na gładką puszystą masę, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżeczce oliwę.
Kiedy masa zgęstnieje, nadal cały czas ucierając, dodaj sok z cytryny, musztardę, przypraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Prosta sałatka z rzodkiewką i majonezem
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- szczypiorek
- ogórek zielony – wedle upodobań
- sól, pieprz do smaku
- majonez – kilka łyżek (najlepiej ostry)
Przygotowanie:
Umyć dokładnie rzodkiewki, szczypiorek i ogórka. Ugotować jajka. Pokroić rzodkiewki w plasterki. Obrać ugotowane jajka. Pokroić drobno jajka, ogórek i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka łyżek majonezu, wszystko delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem.
Babeczki majonezowe
Co kupić?
- 4 średniej wielkości jajka
- 3/4szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (można dodać trochę mniej, bo babeczki po upieczeniu są naprawdę bardzo słodkie)
- 1/2 szklanki majonezu, tutaj w roli głównej kętrzyński
- odrobinę soku z cytryny
- szczyptę soli.
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy (można użyć miksera) ze sobą jajka i cukier.
Krewetki królewskie w sosie majonezowym z kolendrą
składniki:
- 12 krewetek królewskich
- 2 łyżki oliwy
- 100 gram majonezu
- limonka
- pół ząbka czosnku, papryka w proszku
- świeża kolendra
Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z połowy limonki. Zmieszać z majonezem. Dodać wyciśnięty sok z limonki, zmiażdżony czosnek i dwie łyżki posiekanej kolendry. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Nadziać krewetki na szpikulce (mrożone wcześniej rozmrozić), posmarować oliwą z oliwek i położyć na patelni grillowej lub grillować w piekarniku (po 3 do 5 minut z każdej strony). Zdjąć krewetki ze szpikulców i podawać z sosem majonezowym, udekorować sałatą i papryką w proszku.
Ciasto ucierane z majonezem
Co kupić?
- 4 jajka
- niecała szklanka cukru
- szklanka majonezu bądź mały słoiczek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek śmietankowy
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez, olejek śmietankowy, mąkę i proszek do pieczenia.
Ubijamy białka, a następnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Przekładamy masę do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem) formy i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. do 160 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Babka majonezowa
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki majonezu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w nagrzanym do 175 st. piekarniku, przez ok. 45-50 min. Dobra rada: na upieczoną babkę można wylać lukier lub polewę, np. czekoladową. Również, można do ciasta dodać olejek aromatyczny, np. śmietankowy.
Schabowe z majonezem i pieczarkami
Składniki :
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- 1/2 szklanki utartego sera żółtego ( ucieram zawsze końcówki i mam zamrożone )
- 8 dużych kapeluszy pieczarek
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 8 cieniutkich plasterków wędzonki ( użyłam włoskiej szynki Jamon Serrano bo po prostu miałam – ale bez przesady może być inna )
- olej z pestek winogron do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki Delikatu Knorra
Przygotowanie:
Kotlety ,, rozklepać ” tłuczkiem do mięsa na cienki płat . Posolić , posypać mielonym pieprzem , posmarować majonezem , posypać każdy łyżką sera zmieszanego z koprem .Złożyć na pół. Doprawić po wierzchu Delikatem. Panierować w jajku i bułce tartej ( dwukrotnie ).
Z pieczarek wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapelusze na rumiano z obu stron ( obok podsmażyć ogonki ). Zdjąć z patelni .Przestudzić . Ogonki drobno usiekać i zmieszać z serem zmieszanym z koperkiem ) .Uformować 8 kulek .W każdą pieczarkę włożyć kulkę nadzienia .Wędzonkę owinąć wkoło pieczarki tak by farsz nie wypadał. Z góry lekko ścisnąć i spiąć wykałaczkami. Włożyć na tłuszcz od smażenia pieczarek i chwilę rumienić delikatnie przekładając na drugą stronę , przykryć pokrywką i poddusić .
W czasie kiedy pieczarki się duszą – usmażyć na rumiano (na rozgrzanym oleju z masłem ) kotlety schabowe .
Podawać z ziemniakami obkładając kotlety pakiecikami pieczarkowymi.
Mama zadowolona bo ma schabowe – ja zadowolona bo jest coś nowego- Smaczne.
Uprzedzam ,że wychodzą z tego 2 duże porcje – ja po prostu połowę zamroziłam na zaś potem , a połowę podzieliłam na połowę i starczyło ( tzn. po pół kotleta i 2 pieczarki na jedną porcję )
Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką
Składniki :
- 4 kawałki filetów z łososia ze skórką
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz mielony
- pieprz cytrynowy
- mąka
- olej ( ja użyłam z pestek winogron )
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 żółtko
- 4 łyżki pokrojonego koperku
Przygotowanie:
Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło. Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety . Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni . Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.
Jajka marynowane w majonezie
Co kupić?
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- Pozostała zalewa z marynowanej papryki lub ogórków konserwowych (zależy jaki kto lubi smak)
- majonez
- szczypiorek
Przygotowanie:
Po zjedzeniu papryki lub ogórków pozostaje nam zalewa. Do pozostałej w słoiku zalewy wkładamy ugotowane na twardo, obrane jajka. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 2 dni. Jajka wyjmujemy z zalewy, osączamy, kroimy na połowę, dekorujemy majonezem. Posypujemy świeżym szczypiorkiem
Ptysie ze smażonym łososiem i majonezem
Składniki :
- kawałek usmażonego na maśle łososia ( wystudzony – tak mniej więcej 4 łyżki po rozgnieceniu )
- 2 łyżki majonezu
- mielony pieprz
- 4 ptysie
Przygotowanie:
Łososia rozdrobnić widelcem i zmieszać z majonezem i doprawić pieprzem .Ptysie przekroić na pół i napełnić farszem . Góry od ptysi wetknąć w farsz . Udekorować .
zobacz również:
Dipy do surowych warzyw sprawdzone przepisy
Sałatki idealne do grilla – różne przepisy
Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne
Sałatki bez mięsa – różne przepisy