Wieżyczki Caprese z zapiekanymi pomidorami Sacla Italia!

19 września 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Historia marki Saclà rozpoczęła się w ponad 75 lat temu w małym miasteczku Asti w Piemoncie, który jest “gastronomicznym” sercem północnych Włoch.

pomidory1

Nasze produkty tworzymy z miłością , z pasją, zaangażowaniem i dbałością o każdy ich składnik.

Nasze motto to:

So Simple. So Italian. So Saclà”

Wieżyczki Caprese, porcja dla 4 osób

wiezyczki2

 

Składniki:

1 słoiczek pomidorów zapiekanych Saclà

285 g grillowanych w oliwie bakłażanów

2×125 g sera Mozzarella

Oliwa z oliwek Extra Vergine

1 łyżeczka Pesto alla genovese Saclà

Sóli pieprz do smaku

Bazylia/oregano

Przygotowanie:

Pokrój mozzarellę na plastry grubości ok 5 mm. Pomidory i bakłażana odsącz z zalewy. Przygotuj wieżyczki- plaster mozzarelli, pomidor zapiekany, bakłażan, plaster mozzarelli (tak jak na zdjęciu). Dopraw oliwą, ziołami solą i pieprzem.

Pesto alla genovese:

pesto2

Do produkcji „pesto bazyliowego” Sacla’ wykorzystuje wyłącznie świeżą bazylię, pochodzącą z upraw ze sprawdzonych upraw. Zbiory bazylii rozpoczynają się z końcem czerwca i trwają do września. Jest to też jedyny okres w roku, w którym Sacla’ produkuje pesto.

Pesto Salca zawiera w swoim składzie aż 36% bazylii i oryginalne sery Grano padano i Pecorino Romano oraz oliwę z oliwek Extra Vergine.

Zapiekane pomidory :

zapiekane

Delikatne włoskie pomidory śliwkowe, bez skórki, marynowane w oleju z dodatkiem przypraw i ziół.

Dzięki najbardziej optymalnej porze zbiorów pomidory zachowują wyrazisty smak i wszystkie cenne wartości odżywcze.

Pomidory zapiekane w piecu są idealne na różnego rodzaju smakowite przekąski.. Doskonale nadają się również jako dodatek do makaronów, sałatek, pizzy.