Zapotrzebowanie na kwas foliowy podczas ciąży – jak je zaspokoić?

19 kwietnia 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

W okresie ciąży organizm przyszłej mamy wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na pewne substancje, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju maleństwa. Jedną z najważniejszych jest witamina B9, znana szerzej jako kwas foliowy – w przypadku jej niedoborów zwiększa się ryzyko wad ośrodkowego układu nerwowego u dziecka. Jak więc dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę kwasu foliowego w czasie ciąży i czy warto przyjmować go także podczas samych starań o dziecko?

Kwas foliowy przed ciążą

Przede wszystkim warto sobie uświadomić, że nasz organizm nie jest w stanie sam syntetyzować kwasu foliowego – powinien być on więc dostarczany z pożywieniem. Niestety, nasza dieta jest uboga w foliany. Co więcej, to substancja, która znacznie lepiej przyswajana jest przez organizm w postaci syntetycznej – oznacza to, że aby kwas foliowy, w ciąży jak i przed ciążą, utrzymywał się na odpowiednim poziomie, konieczna jest dodatkowa suplementacja.

Wiele osób zastanawia się, czy kwas foliowy pomaga zajść w ciążę? Choć odpowiedź na to pytanie brzmi „nie”, każda kobieta, która planuje i stara się o dziecko, powinna przyjmować codziennie rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne dawki kwasu foliowego (0,4 mg). Dlaczego? Kwas foliowy w ciąży odpowiada za kształtowanie się i rozwój cewy nerwowej – zalążka układu nerwowego, który wykształca się u płodu już od 17 do 30 dni po zapłodnieniu. Niedobory kwasu foliowego w tym okresie mogą sprawić, że cewa nerwowa nie rozwinie się prawidłowo. Warto więc zadbać o zdrowie maleństwa znacznie wcześniej, już w okresie prekoncepcyjnym – a więc przed poczęciem.

 

Do kiedy brać kwas foliowy w ciąży?

W internecie znaleźć można różne, często sprzeczne informacje na ten temat. Najlepiej więc sięgnąć do wiarygodnego źródła: Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementację kwasu foliowego przez cały okres ciąży. Rekomendowana przez PTG dawka dla ciężarnej to 0,4 mg/dobę – warto jednak skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem prowadzącym. To on zna potrzeby organizmu swojej pacjentki najlepiej: z pewnością więc będzie wiedział, który suplement i w jakiej dawce będzie optymalny w jej przypadku.

 

Kwas foliowy w ciąży – czy tylko suplementy?

Jak zostało już wspomniane na początku tego artykułu, nasz jadłospis zazwyczaj nie obfituje w kwas foliowy, a na dodatek substancja ta lepiej wchłania się, gdy jest podawana w postaci syntetycznej. Choć suplementacja kwasu foliowego okazuje się nieodzowna, nie oznacza to, że nie należy wspomagać się jego naturalnymi źródłami. Z pewnością warto włączyć do codziennego menu produkty, które zawierają te cenną substancję:

  • zielone warzywa liściaste – sałata, brukselka, szpinak, kapusta włoska
  • pełne ziarna zbóż
  • rośliny strączkowe – zielony groszek, fasolka
  • brokuły
  • szparagi
  • banany
  • sok pomarańczowy

Trzeba przy tym wiedzieć, że kwas foliowy to substancja, która pod wpływem światła słonecznego i wysokiej temperatury łatwo się rozpada. Najlepiej więc przyswaja się w produktach świeżych i nieprzetworzonych – podczas gotowania, duszenia czy pieczenia straty, jeśli chodzi o kwas foliowy, sięgają nawet 80 %.

Jeśli chcesz zapewnić swojemu dziecku to, co najlepsze od pierwszych chwil jego życia, pamiętaj, że kwas foliowy w ciąży (a szczególnie w jej pierwszym trymestrze) jest niezwykle ważny – zarówno ten z apteki, jak i ten, którego dostarczysz organizmowi z pożywieniem. Dbając o swoje zdrowie, dbasz jednocześnie o przyszłość maleństwa!

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz