Dressing do sałatek – różne pomysłowe przepisy

10 listopada 2017, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Czy kiedykolwiek czytałaś etykietę ze składem umiejscowioną na butelce z gotowym dressingiem do sałatek? Jeśli tak to z pewnością zauważyłaś tam kilka składników, których już sama wymowa może przyprawić o ból głowy…

Alternatywą dla masowo produkowanych gotowych sosów może być przygotowanie własnoręcznego dressingu. Taki dodatek do sałatek będzie z pewnością zdrowszy i smaczniejszy od swej butelkowej wersji. Zainteresowana?

jedzenie-salatki

Wypróbuj któryś z przedstawionych poniżej przepisów i przekonaj się jak w mgnieniu oka możesz spotęgować wartość odżywczą spożywanej sałatki dzięki samodzielnie przygotowanemu dressingowi:

  1. Kremowa uczta

 

Składniki:          

łyżeczka musztardy

łyżka stołowa octu szampańskiego

1-2 łyżeczki majonezu light

szczypta soli

szczypta cukru

świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Przy pomocy trzepaczki połącz ze sobą majonez, musztardę, sól, pieprz i cukier, a następnie dodaj ocet i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

kremowy-dressing

  1. Cytrynowy ocet balsamiczny

 

Składniki:          

2 łyżki stołowe octu balsamicznego

¼ szklanki oleju z oliwek

1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 łyżki stołowe musztardy dijon

¼ łyżki stołowej soli

świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza oliwą. Po uzyskaniu jednolitej masy zacznij dodawać do niej stopniowo oliwę z oliwek. Nie przestawaj przy tym mieszać.

 cytrynowy-dressing

  1. Zielona bogini

 

Składniki:         

¼ szklanki majonezu

¼ szklanki kwaśnej śmietany

¼ szklanki świeżo posiekanej pietruszki

sok z ¼ cytryny

garść posiekanego szczypiorku

3 łyżki stołowe posiekanego estragonu

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej tekstury. Dopraw solą i pieprzem.

 

zielony-dressing

 

  1. Marchewkowo-imbirowy czar

 

Składniki:

1 drobno pokrojona, ugotowana marchewka

¼ szklanki wody w której była gotowana marchewka

2 łyżki stołowe octu ryżowego

2 łyżki stołowe obranego i drobno posiekanego imbiru

1 łyżka stołowa cukru

1 łyżka stołowa sosu sojowego

1 łyżka stołowa oleju sezamowego

sól do smaku

 

Wykonanie:

Wrzuć wszystkie składniki (poza marchewką i wodą) do blendera i miksuj je do uzyskania gładkiej tekstury. Gdy masa jest możliwie gładka, dodaj marchewkę i wodę i dokładnie wymieszaj.

 

marchewkowy-dressing

 

  1. Orzechowo-linonkowy zawrót głowy

 

Składniki:          

½ szklanki kremowego masła orzechowego

sok z 1 limonki

3 łyżki stołowe wody

1 łyżka stołowa octu ryżowego

1 łyżka stołowa obranego i drobno posiekanego imbiru

2 łyżki stołowe sosu sojowego

2 łyżki stołowe surowego miodu organicznego

 

Wykonanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj je do uzyskania jednolitej masy.

 

orzechowy-dressing

 

 

zobacz również:

  1. Pyszne dipy z sosem sojowym
  2. Dipy do grillowanych mięs
  3. Kuchnia turecka – przepisy, przyprawy i tradycyjne dania
  4. Kulinarne Inspiracje