Rozgrzewająca zupa z czarną fasolą
Artykuł zewnętrzny
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 5 łodyg selera
- 2 duże czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chili
- 0.6 l bulionu warzywnego
- 0.2 l przecieru pomidorowego
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 1 puszka czarnej fasoli ROLNIK
- olej rzepakowy
- kilka kropel tabasco
- 1 łyżeczka papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Cebule kroimy w piórka, seler naciowy w plasterki, paprykę w kostkę, a chili drobno siekamy.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso. Dodajemy papryczkę chili i miks przypraw. Smażymy 2-3 minuty.
- Dodajemy do garnka paprykę, seler i cebulę. Smażymy razem 7 minut.
- Dolewamy bulion, sok pomarańczowy, przecier pomidorowy i tabasco.
- Gotujemy wszystko przez 20 minut.
- Do garnka dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy 5 minut.
- Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta dolejcie nieco więcej bulionu lub wody.