Robinia akacjowa, nazywana także grochodrzewem, a najczęściej akacją, pochodzi z Ameryki Północnej. Rośnie w parkach, ogrodach i wokół domostw.
Jest dość wysokim drzewem o ciemnej, prawie czarnej, chropowatej korze, jej pędy pokrywają dekoracyjne, pierzaste liście, złożone z kilkunastu jajowatych listków. Zwisające grona białych kwiatów zakwitają na przełomie maja i czerwca, mają silny, przyjemny zapach, szczególnie wieczorem.
Akacja jest rośliną miododajną. Smaczny, żółtawy miód akacjowy pomaga w nadkwaśności żołądka, w dolegliwościach pęcherzyka żółciowego i schorzeniach nerek.
Wyciągi z kwiatów akacji regulują pracę przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i nerek. Działają rozkurczowo, przeciwzapalnie i lekko uspokajająco.
Napary z kwiatów akacji wzmacniają organizm, w tym układ nerwowy. Zaleca się je kobietom po porodzie, osobom wyczerpanym, znerwicowanym, a także dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania.
Napar akacjowy sporządza się z 1 łyżki wysuszonych kwiatów, które zalewa się szklanką wrzątku i pozostawia na 20 minut pod przykryciem do naciągnięcia. Po odcedzeniu pije się go 2 do 3 razy dziennie między posiłkami po szklance.
Bardzo dekoracyjne, a jednocześnie smaczne kwiaty akacji mogą być używane w kuchni.
Placuszki z kwiatami akacji
Do ciasta przygotowanego jak na naleśniki włożyć świeże, umyte i lekko osączone z wody kwiaty akacji i po wymieszaniu smażyć na oleju niewielkie placuszki.
Dżem akacjowy z truskawkami
Kwiaty akacji oraz kilka listków melisy zmielić w maszynce 2 lu 3 razy i dodać do dżemu truskawkowego pod koniec jego gotowania w stosunku 1 część akacji z melisą i 3 części truskawek.
Ciekawostka:
Akacje wymienione zostały w Starym Testamencie w opisie głównych materiałów z których wykonano Arkę Przymierza i jej wyposażenie
Emilia