Nowalijki są zdrowe? Przegląd warzyw na wiosnę – porady dietetyka

26 maja 2019, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

W prawidłowo skomponowanej diecie przede wszystkim należy postawić na różnorodność posiłków, co przejawia się m.in. w odpowiednich proporcjach pomiędzy poszczególnymi składnikami menu. Jak mają się do tego świeże owoce i warzywa, którymi teraz najchętniej zajadalibyśmy się „na okrągło”?

warzywa

Owoce należy włączać do codziennego menu dwa razy dziennie, natomiast warzywa powinniśmy spożywać do każdego posiłku! Zarówno w postaci surowej jak i gotowanej, pieczonej czy duszonej. Poza popularną marchewką, papryką, kiszonkami czy warzywami strączkowymi, pamiętajmy też o nowalijkach: szczypiorek, rzodkiewka czy pierwsza sałata też mogą być wartościowym dodatkiem do  naszej diety. Jednak w przypadku tych warzyw trzeba zachować pewien umiar.

Pierwsze pomidory, rzodkiewka, zielona cebulka, szczypiorek czy sałata kuszą kolorem, smakiem i zapachem świeżości. Jednak z racji tego, że rosną bardzo szybko w zawrotnym tempie chłoną zarówno wodę i składniki mineralne, jak i wszelkie zanieczyszczenia i nawozy. Oprócz tego producenci zazwyczaj „pomagają” im rosnąć stosując różnego rodzaju środki chemiczne. Dla organizmu osoby dorosłej nie stanowi to dużego zagrożenia, jednak młodemu organizmowi dziecka może zaszkodzić nawet niewielka ilość. Nowalijki zawierają spore ilości związków azotowych, które podczas nieprawidłowego przechowywania mogą się przekształcić w szkodliwe nitrozoaminy. Spożywane w nadmiarze mogą powodować zatrucia, a nawet zwiększać ryzyko nowotworów układu pokarmowego czy pęcherza moczowego. Jednak nie warto panikować – przy zbilansowanej i urozmaiconej diecie ozdobienie kanapki świeżą rzodkiewką czy sałatą lub dodanie pomidora do sałatki z całą pewnością nam nie zaszkodzi.

Szczypior

szczy
To świetny i bardzo aromatyczny zamiennik cebuli. Cienkie zielone liście zawierają potas, sód, wapń, magnez, fosfor, witaminę C, prowitaminę A (beta-karoten) oraz spore ilości olejków eterycznych zawierających siarkę, to właśnie dzięki niej szczypior ma ostry smak i zapach.

Rzodkiewka

bunch fresh radish with cut
Właściwości zdrowotne rzodkiewki były cenione już w średniowieczu, uchodziła ona za środek wpływający na jasność umysłu i korzystnie regulujący trawienie. Zawiera pewne ilości błonnika, sporo witamin z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, potas, sód, wapń, żelazo oraz magnez.

 

Sałata

sss
Ze względu na bardzo dużą zawartość wody (około 95%) jest niskokaloryczna. Działa odkwaszająco na organizm, ułatwia procesy trawienia, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cukru we krwi, poprawia pracę wątroby (pobudza wydzielania żółci), korzystnie wpływa na krążenie krwi. Zawartość minerałów i witamin zależy od gatunku tego warzywa.

ogórki-pomidory.

Które bezpieczne?

Do warzyw, które w sposób szczególny kumulują szkodliwe azotany należy rzodkiewka oraz warzywa liściaste (sałaty, szpinak, szczypior oraz warzywa kapustne). Do gatunków bezpieczniejszych należą pomidory oraz ogórki.

Pamiętaj, że najbezpieczniejszym sposobem jest wyhodowanie „własnych witamin”. Dlatego cały rok uprawiaj własną rzeżuchę, szczypiorek lub natkę pietruszki na parapecie. Tak wyhodowane „nowalijki” możesz z powodzeniem dodawać codziennie do potraw nawet przedszkolakowi.

Jeśli jednak nie masz zapału do ogrodnictwa, rozkoszuj się nowalijkami czekając na pierwsze letnie warzywa. Pamiętaj jednak o kilku zasadach.
Nie kupuj warzyw nienaturalnie dużych. Wybieraj warzywa o soczystej i żywej barwie, z jędrnymi owocami czy liśćmi. Gwarantuje to ich świeżość. Nie kupuj warzyw zwiędłych czy pomarszczonych.

Nowalijki przechowuj w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczką lub mokrym ręcznikiem papierowym. Nie przechowuj warzyw w foliowej torebce!

Przed jedzeniem nowalijki należy koniecznie umyć pod bieżącą wodą. Szkodliwe azotany i azotyny rozpuszczają się w wodzie, dokładne umycie warzyw lub moczenie sałaty przez 30 minut w lodowatej wodzie obniża zawartość azotanów nawet o 20%. Zawartość azotanów obniża także obieranie (bardzo cienkie, ze względu na obecność witamin pod skórką) oraz gotowanie (wodę z gotowania należy jednak wylać – nie należy gotować zup na młodych warzywach).

Z pierwszej młodej sałaty najlepiej oderwać pierwsze liście (przynajmniej podając ją dziecku), to właśnie one chłoną najwięcej chemii.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny
www.e-prolinea.pl

 

zobacz również:

  1. Jak w domu sadzić zioła w doniczkach? Kuchenny miniogródek

  2. Jak sadzić i wyhodować kiełki?

  3. Koktajle warzywne – różne przepisy

  4. Owocowe i warzywne koktajle: eliksiry młodości