Prosta zupa gulaszowa

28 kwietnia 2010, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1  kg wołowiny
1 kg ziemniaków
2 kostki rosołowe
2 łyżki oliwy
duża marchewka
groszek mrożony (ewentualnie z puszki)
1 – 2 cebule
2 ząbki czosnku
listek laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz do smaku, papryka słodka

Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, cebulkę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę umyć i obrać, pokroić w plasterki, Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na patelni, potem przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami wody, dodać rosołek, listek, ziele, gotować przez godzinę do półtorej  na małym ogniu. Potem dodać ziemniaki, marchew i cebulę, kiedy warzywa będą miękkie dodać groszek, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować około 30 minut. Udekorować natką pietruszki i podawać parują z bułeczką.

moja rada:

– można dodać czerwoną lub zieloną paprykę podsmażona na patelni z cebulą

– fasolka szparagowa – też świetnie smakuje

– dla smakoszy grzybów rada: dodaj kilka grzybków suszonych lub dwie pieczarki i podsmaż je na patelni z cebulką

– niektórzy dodają do tej zupy śmietanę lub jogurt – ja osobiście też bardzo lubię…



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...