Pizza z mozzarellą i rukolą – przepis

24 września 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

pizza_z_mozzarella_i_rucola_Index_Food_przepis

Składniki:

·         1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta

·         300g mąki do ciasta na pizzę

·         1 opakowanie suchych drożdży

·         200 ml ciepłej wody

·         1 duża kulka sera typu mozzarella

·         100g rukoli

·         oliwa z oliwek Olitalia

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
  2. Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
  4. Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska.