Szarlotka bezglutenowa z przepiśnika babci

16 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 Składniki:

nadzienie

  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 30 g masła
  • 1 garść żurawiny
  • 1/2 cytryny – sok
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2/4 szklanki wody gotowanej

„ciasto”

  • 0,25 l płatków owsianych
  • 0,2 l mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 0,08 l cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
  2. Ksylitol rozpuszczamy w wodzie
  3. Jabłka dusimy na patelni z masłem, żurawiną, sokiem, cynamonem i wodą z ksylitolem
  4. Dusimy przez ok. 20 minut, na wolnym ogniu
  5. Płatki owsiane blendujemy
  6. Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier, jajko, żółtko i masło
  7. Wszystkie składniki mieszamy rękami
  8. 2/3 ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ubijając je nieco
  9. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki
  10. Na schłodzone ciasto wykładamy jabłka i ścieramy na dużych oczkach pozostałą część ciasta
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut

file1426530678

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”