Szarlotka bezglutenowa z przepiśnika babci
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
nadzienie
- 1,5 kg jabłek kwaśnych
- 30 g masła
- 1 garść żurawiny
- 1/2 cytryny – sok
- 2 łyżki cynamonu
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 2/4 szklanki wody gotowanej
„ciasto”
- 0,25 l płatków owsianych
- 0,2 l mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- 0,08 l cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Ksylitol rozpuszczamy w wodzie
- Jabłka dusimy na patelni z masłem, żurawiną, sokiem, cynamonem i wodą z ksylitolem
- Dusimy przez ok. 20 minut, na wolnym ogniu
- Płatki owsiane blendujemy
- Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier, jajko, żółtko i masło
- Wszystkie składniki mieszamy rękami
- 2/3 ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ubijając je nieco
- Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki
- Na schłodzone ciasto wykładamy jabłka i ścieramy na dużych oczkach pozostałą część ciasta
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”