Sola w cytrynowym maśle

30 października 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

1. 4 filety soli rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie niezbyt ciasno zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką

2. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z 1 cytryny – uprzednio wyparzoną, w skórce obtocz ruloniki rybne, w koszyku do gotowania na parze ułożyć 2-3 płaty wodorostów (takie jak do robienia suschi, można zakupić w sklepach internetowych) a na nich ruloniki soli. Gotować na parze przez 13 minut.

3. z cytryny wycisnąć sok do małego rondelka. Dodać pozostałą po panierowaniu skórkę z cytryny, 2 łyżki masła, szczyptę soli i łyżkę wody, trzymać na średnim ogniu i ubić aż powstanie sos.

4. Ruloniki soli podawać udekorowane plasterkami cytryny i ogórka, oblane masełkiem cytrynowym.

file1268852453