Omlet z farszem pieczarkowym
Artykuł zewnętrzny
składniki:
10 jaj
150 ml mleka
150 gram żółtego sera
200 gram pieczarek
4 plastry boczku
4 dymki
olej, masło, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Do rondelka wbić jaja, dolać mleko, roztrzepać na jednolitą masę, doprawić pieprzem, sola gałką. Cebulki dymki posiekać w pierścienie, pieczarki pokroić w plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pieczarki, usmażyć, pod koniec pieczarki oprószyć przyprawami, dodać plastry boczku i smażyć jeszcze przez chwilę. Zdjąć patelnię z ognia, pieczarki z boczkiem posypać dymką i startym serem, dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na drugiej patelni maśle usmażyć 5-6 omletów. Na gotowych omletach ułożyć po kilka łyżek farszu, podawać od razu.