Niezależnie od koloru porzeczki wspierają odporność, troszczą się o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry. Czarna rzeczywiście jest najlepsza, ale i na inne warto się skusić.
Czarna porzeczka to ogromna skarbnica witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na nią.
- łagodzi dolegliwości żołądkowe, dzięki zawartości antocyjanów,
- zapobiega infekcjom dróg moczowych,
- łagodzi ból gardła o podłożu bakteryjnym,
- zalecane są w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, gościec, choroby wątroby i nerek czy migrenę.
Czerwone porzeczki zaś są cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Białe zresztą również, bo od pozostałych różnią się przede wszystkim zawartością barwników, nie witamin i składników mineralnych.
Bez względu na kolor, wszystkie porzeczki wspierają układ odporności i poprawiają wygląd skóry. Obecność cynku w kompleksie z siarką łagodzi zmiany trądzikowe, wzmacnia też włosy i paznokcie.
Mrożony jogurt bananowo – porzeczkowy
- 2 banany
- 100g czarnej porzeczki
- 1 łyżka miodu
- 400g jogurtu greckiego/naturalnego (użyłam obydwu)
- 100 ml mleka
Wymienione składniki dokładnie zblendować, wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Mieszać co 1-1,5 godziny, aby nie powstały zamarznięte bryłki wody.
Czas trzymania w zamrażarce można dowolnie skracać lub wydłużać. Ja lubię zamarznięty, ale ciągle płynny jogurt, pycha! :)
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Koktajl kokosowo – porzeczkowy
Składniki:
- 3 szklanki jogurtu naturalnego,
- szklanka mleka,
- szklanka śmietanki 30%,
- 100g wiórków kokosowych,
- laska wanilii,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szklanka czerwonych porzeczek.
Przygotowanie
Mleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, po czym przestudzić. Dokładnie wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito. Powstały mus schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać nasiona z laski wanilii, zmieszać z jogurtem, rozlać do szklanek. Na środku nałożyć trochę musu, wymieszać tworząc fantazyjne wzorki.
Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- jajko,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 25g świeżych drożdży,
- 75g masła,
- szczypta soli.
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia.
Krem:
- 150ml śmietany 12%,
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
- laska wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru,
- jajko,
- 2 łyżki czerwonych porzeczek.
Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami z laski wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę.
Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką
Ciasto:
- 2 jajka,
- szklanka ciepłej wody,
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 125 g masła lub margaryny,
- 5 łyżek cukru,
- 25g świeżych drożdży.
Do ciepłej wody dodać łyżkę cukru oraz mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut.
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto „odgazować” uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm.
Masa serowa:
- 500g białego sera,
- 2 jajka,
- łyżka budyniu waniliowego,
- łyżka cukru waniliowego,
- 5 łyżek cukru pudru.
Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową.
Masa porzeczkowa:
- 2 szklanki czerwonych porzeczek,
- 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody,
- jajko.
1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st.
Deser musli z porzeczkami
Składniki:
- 1 szt deser waniliowy sojowy,
- 4 łyżki musli,
- cynamon,
- 1/2 szklanki porzeczki czerwone.
Przygotowanie:
Porzeczki obieramy myjemy osuszamy . Ulubione musli mieszamy z cynamonem do smaku . Do małych szklaneczek nakładamy musli po ok 1 łyżce. Następnie dajemy kilka czerwonych porzeczek . dodajemy deserek waniliowy sojowy . Kolejna warstwa do musli potem deserek i znów porzeczki . Na koniec deser i ozdabiamy porzeczkami .
Sernik na zimno z porzeczkami
Spód:
- 225g herbatników
- 150g masła
Herbatniki kruszymy na miałko. Rozpuszczamy masło, wsypujemy herbatniki i mieszamy do wchłonięcia przez nie masła. Wykładamy blaszkę (20×24 cm) folią spożywczą i wysypujemy ciasteczkowy spód. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki (wtedy lepiej rozsmaruje się masa serowa).
Masa serowa:
- 600g sera z wiaderka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 250 g drobnego cukru
- 400 g czarnej porzeczki
- 4 łyżki żelatyny
Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 część masy i odstawić na bok.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do większej porcji masy serowej ciągle miksując. Następnie wylać tę masę na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 30-40 minut. W międzyczasie porzeczki zmiksować blenderem i wymieszać je z odłożoną porcją masy serowej. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i lekko przestudzić. Dodać do masy porzeczkowej i dokładnie zmiksować. Wylać na zastygniętą jasną masę i wstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch:
- ok. 80 g czarnej porzeczki
- 1 galaretka czarna porzeczka
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna wstawić do lodówki, żeby zaczęła delikatnie tężeć. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać lekko kisielowatą galaretkę i wymieszać. Wylać na zastygnięty sernik i wstawić do lodówki.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Czekoladowe ciasto z czarną porzeczką
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek temp.pokojowa
- 100 g mąki pszennej (przesiana)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 600 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny albo 3 śmietan-fixy
- 500 g czarnej porzeczki (umytej i obranej)
- 1 łyżeczka cukru pudru +1 łyżeczka kakao do posypania
Biszkopt: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, gdy będą już podbite zaczynamy pomalutku wsypywać cukier i cukier waniliowy miksujemy tak długo aż się nie rozpuści a piana będzie sztywna. Dodajemy po jednym żółtko następnie cienkim strumykiem wlewamy czekoladę, i chwilę miksujemy. Wyłączamy robota, bierzemy łyżkę w dłoń i cały czas delikatnie mieszając wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem, natłuszczonej fory o wymiarach 23×33 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Studzimy.
Nadzienie: Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu aż czekolada się nie rozpuści. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny ( można to zrobić dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje stawiamy na niewielki ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy, studzimy. Czekoladową kremówkę ubijamy mikserem gdy już będzie gęsta dodajemy żelatynę.
Wykończenie: 1/3 ciasta odcinamy i kruszymy. Na biszkopt wykładamy owoce, przykrywamy kremówką i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Porzeczkowa fantazja z serem
Spód:
- 300g mąki pszennej,
- 150g masła,
- 150g cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego.
Mąkę przesiać, dodać cukry, masło, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st.
Mus porzeczkowy:
- 1/2 kg czerwonych porzeczek,
- 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą,
- 20g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru.
Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście.
Masa serowa:
- 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka,
- 125g masła,
- 125g cukru,
- 2 jajka,
- budyń śmietankowy,
- skórka z 1/2 cytryny,
- 100g mlecznej czekolady.
Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta.
Piec ok. 45min w temp. 190st.
Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą.
Ciasto serowo – jogurtowe z porzeczkami
Spód:
- 150g masła lub margaryny,
- 150g biszkoptów.
Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić.
Masa serowa:
- 500g półtłustego twarogu,
- 400g jogurtu naturalnego,
- 500g czarnej porzeczki,
- 200g cukru pudru,
- 250g śmietany 30%,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki żelatyny.
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito.
Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty mus z porzeczek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić, następnie przestudzić. Miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Wylać na schłodzony spód.
Wstawić na 3-4godziny do lodówki, by masa stężała.
Torcik porzeczkowy
Składniki:
- 300 g herbatników czekoladowych
- 125 g masła
- 400 ml śmietany kremówki
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 300 g serka śmietankowego np. Bieluch
- cukier puder
- żelatyna (opakowanie na 1 litr)
- 0,5 kg porzeczek
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem, przełożyć do foremki i docisnąć. Włożyć do lodówki na około 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, do powstania płynnej cieczy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubić, dodać jogurt, serek, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na spód wyłożyć 1/2 masy potem porzeczki i pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Roladka z czerwoną porzeczką
Ciasto:
- 3 jajka + 2 żółtka,
- 150g drobnego cukru,
- 80g mąki pszennej,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st.
Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia.
Krem:
- 250g serka mascarpone,
- 250g waniliowego serka homogenizowanego,
- łyżka soku z cytryny,
- 250g czerwonych porzeczek,
- 50g cukru pudru.
Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce.
Kokosowe ciasto z porzeczkami
Spód:
- 125 g masła
- 60 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 185 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
Masa:
- 175 g dżemu porzeczkowego
- 250 g porzeczek
Wierzch:
- 100 g masła
- 5 łyżek drobnego cukru
- 2 jajka
- 225 g wiórków kokosowych
- 60 g mąki
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Formę o wymiarach 20×30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozetrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej mikserem lub w malakserze).
Przełożyć je do formy.
Wierzch ciasta posmarować dżemem, następnie wysypać porzeczki.
Składniki wierzchu zmiksować. Przełożyć na porzeczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 minut. Wierzch powinien być złocisty.
Ciasto ostudzić w formie i pokroić na kwadraty.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Ciasto lawendowo – porzeczkowe
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- szklanka cukru,
- 4 jajka,
- łyżka cukru waniliowego,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki suszonej lawendy,
- 3 łyżki maku,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 200g czerwonych porzeczek,
- 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek.
Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki.
Piec około 70 minut w temp. 180st.
Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto malinowo – porzeczkowe z polewą
Składniki:
- 25 dag margaryna,
- 5 sztuk jaja,
- 1 szklanka cukier drobny,
- 2 szklanki mąka pszenna,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 4-5 kropelek aromat waniliowy,
- 100 ml olej słonecznikowy,
- 2 łyżki kisiel malinowy,
- 1 szczypta Sól,
- 1 szklanka maliny,
- 0,5 szklanki czerwone porzeczki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Miękką margarynę przekładamy do miski miksera( powinna poleżeć w temp. pokojowej) i ucieramy ją dodając najpierw po jednym żółtku, a później cukier i aromat waniliowy. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy do niej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksując dolewamy powoli olej. W tym samym czasie ubijamy pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Sztywną pianę wkładamy po łyżce do masy i delikatnie mieszamy masę( nie miksujemy, bo nie wyrośnie). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, połowę przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki i wykładamy na nią maliny i porzeczki. Do drugiej połowy dodajemy kisiel i mieszamy delikatnie. Następnie masę wykładamy na owoce. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Po przestudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową( rozpuszczamy na parze czekoladę z dodatkiem mleka).
Placek z porzeczkami i bezą
Składniki:
- 125 g masła temp. pokojowa
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 40 g wiórków kokosowych
- 400 g czerwonych porzeczek
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- 200 g cukru
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy na przemian jajka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy kremówkę. Masy nie ucieramy zbyt długo, wystarczy, że wymieszamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto, równomiernie rozkładamy porzeczki i pieczemy 30 minut w 200*C. Przed końcem pieczenia ubijamy białka pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ciasto wyjmujemy, zmniejszamy temp. do 170*C. Na podpieczony placek wykładamy piane z białek wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Brownie fasolowo – porzeczkowe
Składniki:
- szklanka mąki żytniej,
- 2 czubate łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- łyżeczka soli,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- szklanka czarnej porzeczki,
- szklanka wody,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,
- cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki.
Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Na wierzchu ciasta polać esy-floresy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto z porzeczkami – taki oszukany sernik
Ciasto:
- 5 żółtek,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 200g masła lub margaryny,
- 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka soku z cytryny.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić.
Masa:
- 5 białek,
- 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- budyń śmietankowy (40g),
- 120g kaszy manny,
- szczypta soli,
- 500g czerwonych porzeczek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Piec około 60 minut w temp. 180st.
Tarta porzeczkowa na najeżonym spodzie
Składniki:
- 3 opakowania ciastek jeżyki classic
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany kremówki
- 400 g czerwonych porzeczek (umytych i obranych)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka
Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimnym mlekiem i czekamy aż napęcznieje. Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota albo blendera i miksujemy. W blenderze będziemy zmuszeni rozdrabniać ciastka na raty wszystko po prosu za jednym razem nam się nie zmieści. Pokruszonymi ciastkami wykładamy dno formy do tart 21-24 cm. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy na najmniejszym ogniu i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser, jogurt i cukier. Chwile mieszamy do połączenia składników. Wlewamy żelatynę i znowu krótko mieszamy. Większą cześć porzeczek rozdrabniamy na papę, przekładamy do masy śmietankowej, dodajemy całe porzeczki i mieszamy. Nadzienie przekładamy na wcześniej przygotowany spód wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Dekorujemy w zależności od gustu startą czekoladą, pokruszoną bezą, miętą i porzeczkami, bitą śmietaną.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Konfitura z czarnej porzeczki
Składniki:
- 2 kg czarnej porzeczki,
- 800 g cukru,
- galaretka wiśniowa.
Przygotowanie
Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą noc.
Następnie gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. Ponownie odstawić na całą noc.
Następnego dnia wsypać galaretkę i gotować jeszcze przez godzinę, często mieszając. Konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Konfitura z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych porzeczek,
- 800g cukru,
- 3 łyżki likieru kokosowego.
Przygotowanie
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Na koniec dodać likier kokosowy, wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 1/2 kg jabłek,
- cytryna,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie
Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Sok z czarnej porzeczki
Składniki:
- 4 kg czarnej porzeczki,
- 2,5 kg cukru,
- ok. 2,5 l wody.
Przygotowanie
Owoce umyć, usunąć szypułki, gotować w sokowniku około 2,5 godz. Ja zawsze jeszcze przed gotowaniem rozdrabniam blenderem owoce, wtedy znacznie szybciej puszczają sok.
Cały sok zlać. Następnie do powstałego soku (ok. 2,5L) dolać 2,5 l wody. Wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Zagotować, gotować 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 5 minut.
Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:
- 500 g owoców czarnej porzeczki,
- 1/2 l wódki,
- 1/2 l wody,
- 500 g cukru.
Przygotowanie
Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając.
Następnie przecisnąć owoce przez gazę.
Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu.
Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej będzie stała.
zobacz również:
-
Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!
-
Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek
-
Wiosenne pasty kanapkowe
-
Wszystkie kulinarne inspiracje