Zapiekanka malinowo-wiśniowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
45 dag świeżych wiśni
35 dag świeżych malin
70 g maki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
1 jajko
1/2 l lodów waniliowych
Przygotowanie:
W misce wymieszać 5 łyżek cukru z mąką ziemniaczaną, dodać owoce. Rozłożyć na tacce 25×35 cm. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, 3 łyżki cukru wymieszać. Dodać schłodzone pokrojone na wiórki masło-zmiksować. Dodać jajka – zmiksować. Rozłożyć ciasto na owocach na 6 jednakowych kopczyków. Wstawić na ruszt, grillować 40-60 min. W średniej temperaturze metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie. Ciasto powinno być złoto-brązowe. Chwilę ostudzić, podać z gałką lodów.