Naleśniki z pieczarkami i serem

6 marca 2014, dodał: Gosia Dębniak
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

40 dkg pieczarek

2 nieduże cebule

15 dkg żółtego sera

1 jajo

przyprawy do smaku : sól, pieprz, maggi, ziarenka smaku

12-14 naleśników (oczywiście własnoręcznie zrobionych)

na panierkę bułka tarta, jajo i mleko i olej do smażenia

Przygotowanie:

Z tej porcji pieczarek wyjdzie około 12-14 naleśników zakładając, ze na 1 naleśnika dajemy 1 łyżkę farszu.  Pieczarki obieramy, kroimy w drobniejszą kostkę, podobnie z cebulą. Cebulę na łyżeczce masła dusimy, dodajemy pieczarki, następnie przyprawy – jak kto woli czyli do smaku. Uduszone zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy usmażyć sobie naleśniki. Jak? Każdy chyba wie, woda, mąka, ciut soli…. Naleśniki wysmażone, pieczarki wystudzone więc przekładamy je na drobny cedzak, żeby odsączyć nadmiar wody (ale nie na wiór). Do odsączonych pieczarek dorzucamy żółty ser utarty na grubych oczkach i wbijamy jajo. Łączymy razem i farsz gotowy.

Farsz nakładamy na ćwierć naleśnika (jak ja, lub robimy je techniką krokietów – styl dowolny).  Składamy w trójkąt (w moim przypadku), moczymy w jaju rozmąconym z mlekiem i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Smacznego !!!

file1394136431