Najcenniejszymi składnikami pomarańczy są: witamina C i substancje pektynowe, znajdujące sie w białej części skórki pomarańczowej. Pektyny poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Ważnym składnikiem pomarańczy jest limon, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Pomarańcze są także dobrym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, będących podstawowym „orężem”w walce z wolnymi rodnikami.
Biała warstwa podskórna owoców to głównie pektyny, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego.
Wybieraj owoce zdrowe, twarde, o cienkiej skórce.
Barwa skórki nie decyduje o walorach odżywczych pomarańczy.
Przeczytaj również:
- Pij zdrowy sok z buraków
- Dieta na zdrowe jelita
- Kawa leczy demencję?
- Czy wino jest zdrowe?
- Jedz winogrona