Grillowany łosoś z sosem malinowym
Składniki:
4 filety z łososia
1,5 szkl. malin
2 szt.kiwi
2 łyżki stopionego masła
1 łyżka pieprz zielony lub kolorowy ziarnisty
1/2 szkl. gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz grubo mielony wg.uznania.
Wykonanie:
Filety z łososia umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Posypać solą i grubo mielonym pieprzem,skropić masłem i grillować na folii do momentu aż 2/3 płata będzie upieczone,następnie przełożyć na drugą stronę i grillować 3-4 minuty.
Sos:
Umyte maliny osączyć na sitku.Do garnuszka wlać śmietanę,dodać maliny,cukier pieprz ziarnisty i odrobinę soli – gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Kiwi obrać pokroić w kostkę,dodać do sosu i powtórnie zagotować.
Gorące filety przekładać na talerze,podawać z dodatkiem sosu ,można też udekorować plasterkami kiwi oraz malinami.
Smacznego!