Pizza prowansalska z grillowanymi warzywami

24 maja 2013, dodał: wjosna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 bakłażan,

1 cukinia

1 papryka

mozzarella 250 g

rukola bazylia do posypania pizzy

Ciasto na pizzę ok 300 gram

Wykorzystajcie swój ulubiony przepis na ciasto, lub wypróbujcie ten:

Ciasto
250 g mąki

Ok pół szklanki  letniej wody
5 g suchych drożdży

2 łyżki oliwy

szczypta soli
szczypta cukru

Sos
3 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa
oregano suszone

garść bazylii

cukier, sól i pieprz do smaku

dodatkowa mąka do posypywania

Przygotowanie:

Warzywa-  bakłażan i cukinię pokroić na plastry, posmarować mieszanką oliwy z solą, pieprzem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i ziołami i zgrillować. Paprykę w całości ułożyć na grillu i opiec na czarno skórkę z każdej strony. Następnie włożyć do torebki foliowej odłożyć do ostygnięcia, po czym ściągnąć skórkę i pokroić paprykę na paseczki.

Warzywa można też opiec na patelni grillowej a paprykę opiec w piekarniku

Wyrobić ciasto:

Do kubka wlać letnią wodę, oliwę, wsypać drożdże,  dodać sól i cukier. Odstawić na ok 10 minut. Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie – dodać mieszankę z drożdżami.

Mieszać powoli, zagarniając mąkę do środka wgłębienia a gdy masa zacznie się sklejać dokładnie wyrobić rękoma – to powinno trwać kilka minut, można dodawać mąkę i wodę gdyby ciasto było zbyt suche lub zbyt wilgotne. Uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( pod przykryciem np z folii lub ściereczki) na ok godzinę. Po tym czasie znów ciasto zagnieść dodając trochę maki, rozwałkować na kształt formy. Przygotowaną formę posypać mąką, ułożyć placek i odstawić na ok 20 minut.

Przygotować sos: z pomidorów zdjąć skórkę, wydrążyć twarde kawałki wnętrza i wyciągnąć pestki – tak przygotowane pokroić w kostkę.

W garnku podsmażyć na oliwie pokrojony czosnek ok 2 minut, aż się zarumieni, dodać pomidory. Posolić popieprzyć i gotować ok 20-30 minut aż pomidory się rozpadną a sos się zredukuje. Dodać cukier do smaku, w razie potrzeby doprawić, dodać zioła zamieszać i zdjąć z ognia.

Nagrzać piekarnik do 250 stopni.

Na ciasto rozłożyć sos. Mozzarellę podzielić na połowę, 1 część pokroić na plasterki i rozłożyć na sosie a 2 część zetrzeć na tarce.

Na tak przygotowanym spodzie z sosem i mozzarellą rozłożyć zgrillowane warzywa, posypać resztą mozzarelli.

Wstawić pizze do piekarnika na ok 10-15 minut.

 

Przed podaniem posypać listkami rukoli i bazylii i skropić oliwą.

file1369387065



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz