Spaghetti z zielonymi oliwkami, papryczką chilli i suszonymi pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 100g makaronu spaghetti
- 1 czerwona papryczka w zaprawie , poszatkowana
- 5 suszonych pomidorów,
- 50 ml białego wina
- 10 zielonych oliwek królewskich
- 6 listków świeżej bazylii
- 3 gałązki świeżego tymianku
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente, wg instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać poszatkowaną papryczkę i suszone pomidory. Przyprawić solą i pieprzem, dodać wino. Mieszając od czasu do czasu, poczekać aż trochę odparuje.
- Ugotowany makaron odcedzić, można wrzucić na patelnię i wymieszać ze wszystkimi składnikami lub wyłożyć na talerz i dodać pozostałe składniki osobno.
- Na końcu dodać oliwki, posypać orzechami i świeżo poszatkowanymi ziołami.