Mufiny z bananami
składniki:
1 duży banan
1 szklanka mleka roślinnego
1/3 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kaszy mannej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
wiórki kokosowe do dekoracji
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Mieszamy mleko, wodę, aromat oliwę, dorzucamy skropionego sokiem z cytryny, rozgniecionego ręką banana i cukier. Powoli dodajemy wymieszane mąki,sodę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec dosypujemy kaszę manna, uważając żeby nie tworzyły się grudki. Gotowe ciasto przelewamy do foremek (staramy się aby w każdej znalazł się kawałek banana :)) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej ilości ciasta powinno nam wyjść ok. 12 pachnących muffinów